Historia Kronfönster

Kronfönster kommer från Småland. Från ”Stenriket” som Vilhelm Moberg skrev. I stenriket är vi vana vid att vända på varje sten för att se vad som finns under den. Kanske hittar man något under JUST DEN STENEN? Eller går det att han användning för stenen en annan gång, kanske man skulle spara den? Sparsamhet, flit och nya idéer är egenskaper som gjort oss både Svenskar och Smålänningar kända över hela världen med våra produkter, patent och idéer.

Kronfönster är sprungen ur precis dessa egenskaper. Allt började 2005, när Kronfönsters grundare Carl-Gustaf Svensson själv skulle byta fönster på sitt hus. Han tog in offerter från de etablerade fönstertillverkarna. Det kom hem kostymbeprydda gentlemen till honom med en tumstock och en massa fina broschyrer. De satt länge och väl och diskuterade vilket fönster som var det bästa och vad man skulle välja. Alla olika fönstertillverkare sa så klart att just de fönster de kunde tillverka var de bästa, oavsett om det var träfönster, pvc fönster eller aluminiumfönster.

När han väl hade fått priset från de olika företagen, så utvärderade han dem och sen ställde han sig 3 frågor.

  1. Varför måste någon åka hem till honom med en tumstock? Han hade ju en själv och visste hur den fungerade.
  2. Varför skiljde det så lite mellan offerterna?
  3. Varför skulle det behöva vara SÅ dyrt att byta fönster?

Han insåg att han inte hade råd att byta ut sina fönster, dessutom bor han på landet, så skulle han göra en investering på 250 000 sek i sitt hus för nya fönster och dörrar, så skulle han aldrig få tillbaka de pengarna. Han tänkte: Tänk om man kunde flytta över bara lite arbete på kunden, att kunden tog måtten själv. Då skulle man ju spara en massa pengar i detta led. Den kostymbeprydda gentlemannen ville ju nämligen också ha lön, oavsett om
han sålde eller inte. Någon måste ju betala hans lön, och det är så klart kunden. De kunder som faktiskt köpte de dyra fönstren, fick betala lönen för mannen som åkte hem med tumstocken.

Detta blev startpunkten för Kronfönster. Han startade Kronfönster AB. Ungefär samtidigt hade nästan halva Östeuropa blivit fullvärdiga medlemmar av EU, och det blev både enklare och billigare att importera produkter från Öst. Fördelen med Östeuropa är såklart att kostnadsläget är ett annat, vilket per automatik ledde till billigare produkter. Han, kontrakterade leverantörer som kunde tillverka med hög kvalitet, till rätt pris i rätt tid. Sen la han ut alla priser för fönster och dörrar på Internet. Kronfönster var det första företaget i Sverige som helt offentligt la ut priserna på detta sätt, genom en enkel räknesnurra som Carl-Gustaf själv var pappa till. Där kunden först själv mätte ungefärligt mått på sitt fönster, och sedan gick in på vår webbsida och räknade.

Kronfönsters affärside: Energifönster, Snabbare, Bättre, Smartare var född.

Kronfönster har länge varit en av Sveriges snabbast växande fönstertillverkare, med egen tillverkning av såväl PVC-fönster som träfönster och aluminiumfönster och säljer fönster till alla typer av kunder i hela Norden.

Tänk vad en snål smålänning kan åstadkomma!

Carl-Gustaf startade upp hemma i garaget, han byggde om sin gamla bastu till ett kontor. Tanken var att bara sälja över Internet, eftersom detta var kostnadseffektivt. Telefonerna började ringa och ringa och ringa. Efter bara ett par månader jobbade han dygnet runt. Men han hade också upptäckt att kunden faktiskt inte vanligtvis var beredd att köpa fönster till ett helt hus utan att först titta på produkten och skaka hand med leverantören. Därför bestämde han för att flytta kontoret 500 meter till en gammal nedlagd möbelfabrik.

2006 Han genomförde flytten och anställde sin första medarbetare, som förövrigt var hans lillebror. Kronfönster
byggde även en ny utställning, där vi visade fönster och dörrar. Kunder kunde åka långt, mycket långt för att se våra produkter. Vi hade kunder från hela Sverige, till och med Danmark och Norge. Jobbet blev övermäktigt gång på gång. 5 anställda.

2007 Öppnar Kronfönster upp ett försäljningskontor i Stockholm och anställer säljare där. Vi bygger även ett
showroom av våra produkter. Mälardalsområdet är Kronfönsters största marknad. 7 anställda.

2008 Kronfönster öppnar upp sin första fönsterfabrik i Småland. 10 anställda.

2009 slår finanskrisen med full kraft mot byggmarknaden, fönsterförsäljningen faller 30 % i Sverige, men Kronfönster ökar sin försäljning med 25 %.

2010 hade Kronfönster 14 anställda och blev blev utsett till Smålands snabbast växande företag av Dagens Industri. Med en tillväxt på 370% på 3 år vann Kronfönster tävlingen. Carl-Gustaf som hade suttit i situationen att själv byta fönster bara fem år tidigare tyckte att det nu var dags att utöka produktsortimentet. Han hade ju själv varit tvungen att sitta och lyssna till argumenten om varför han skulle välja just företag A som tillverkade träfönster, eller företag B som tillverkade Aluminiumfönster, eller företag C som tillverkade pvc fönster. Varför inte ge kunden ALLA valmöjligheter och att som fönstertillverkare kunna erbjuda ALLT. Alla typer av fönster. Låta kunden välja, ge kunden valfrihet. Det var vad Kronfönster skulle göra.

Sagt och gjort. 2010 startar Kronfönster sin andra fönsterfabrik. Denna gång för Träfönster och trä med aluminiumbeklädnad. I denna fabrik kan vi tillverka, fönster, dörrar, skjutdörrar, i alla färger, former, mått och utseenden. Mycket populärt är vårt kulturfönster Titan som blir en storsäljare från start. 25 anställda.

Kronfönsters ide är att alltid ge kunden valfrihet, att kunna erbjuda alla typer av fönster och dörrar, att aldrig ringa upp och trycka på/fram en försäljning. Kronfönster ska inte jaga kunder. Kunden ska själv ringa och vilja köpa, vi ska inte ringa och vilja sälja. När kunden är redo för beslut, så hör hon av sig, det är Kronfönsters filosofi.

2011 så har Kronfönster vuxit ur kostymen i Rottne, den gamla möbelfabriken är inte längre tillräckligt stor för lager, försäljning, och logistik. Kronfönster köper en ny Industrifastighet i Växjö, 2 mil söder ut och flyttar huvudkontoret dit. Vi är nu 35 anställda och blir återigen utsedd av Dagens Industri till Gasellvinnare. Vi är återigen Sveriges snabbast växande fönstertillverkare.

2012 Vi är nu en stor tillverkare av pvc fönster och blir återigen utsedda av Dagens Industri som Sveriges snabbast växande fönstertillverkare. Kronfönster har nu vuxit 7000 % sedan starten 2005. 2012 blir även det år när vi på allvar ger oss in i matchen på objektsmarknaden. Vi vinner flera stora mångmiljonupphandlingar på framförallt pvc fönster. Vi tar även hem en stor på pvc fönster, 3500 enheter som vi tillverkare och monterar. 40 anställda.

2013 tar vi fram ett nytt patent för infästning av pvc fönster med helt vanlig karmskruv. VI utvecklar även vår nya fönsterfabrik i Sverige för att kunna göra både fler och nya typer av produkter. Vi köper ny maskinpark och kan nu själva böja pvc-profiler. Svensktillverkade runda och halvrunda fönster i pvc kan alltså endast Kronfönster leverera. Vår företagssida, Kronfönster entreprenad växer kraftigt och firar nya framgångar. Vår helthetskoncept där vi med en projektledare hjälper kunden genom hela processen från offert till slutbesiktning är mycket uppskattad och vi får en rad nya stora kunder, byggföretag, bostadsrättsföreningar och kommunala bostadsbolag. Tillväxten för 2013 tar ny fart. Under 2013 ökar vår försäljning med 65% mot 2012 och vi omsätter nu närmare 60 miljoner kronor. 50 anställda.

2014 Kronfönster öppnar ytterligare en fönsterfabrik för tillverkning av pvc-fönster. Kronfönster blir återigen utsedd till Gasellföretag av Dagens Industri, med en tillväxt på 164% de senaste 3 åren. Kronfönster har därmed tagit hem Gasellpriset 4 gånger av 5 möjliga. Dagens industri i samarbete med Google utser även Kronfönster till digital Gasell, alltså det företag som använt Internet bäst i sin tillväxt. 60 anställda.

2015 Kronfönsters ägare Carl-Gustaf Svensson blir utsedd till Årets Företagare av Växjö Kommun. Motiveringen löd
”Carl-Gustaf Svensson symboliserar i högsta grad det framgångsrika småländska entreprenörskapet. Han såg tidigt att marknaden saknade en produktnisch och har lyckats förädla den i en hårt konkurrensutsatt bransch. Kronfönster är idag ett snabbväxande gasellföretag som lyckats förena effektiv produktion, utveckling och e-handel med en aktiv säljfunktion och nytänkande marknadsföring.”.

Kronfönster förvärvar Knäredsfönster från det som tidigare var KWA. Kronfönster har nu även standardsortiment av
Vridfönster och dörrar i Trä och aluminium. 70 anställda.

2016 Kronfönster bygger helt ny fönsterfabrik för Kronfönster Kronan, den fjärde fönsterfabriken som Kronfönster
äger. Fabriken tillverkar trä och aluminiumfönster, vridfönster, altandörrar och pardörrar. Kronfönsters grundare och ägare Carl-Gustaf Svensson blir utsedd till Årets Företagare i Kronobergslän.

Kronfönster har idag 100 anställda i 3 länder i 6 företag, driver 4 egna fönsterfabriker och är ett multinationellt företag som säljer fönster i hela Europa. Kronfönster verkar över landsgränser, men tänker alltid lokalt. Alla affärer är lokala. Vi gör det med småländsk sparsamhet, flit och uppfinningsrikedom.

2018 Kronfönsters varumärke och delar av produktionen köps av T Fönster AB med ambitionen att fortsätta leverera produkter i samma höga kvalité och med samma serviceanda som tidigare.

Men grundidén är och förblir ALLTID den samma: Energifönster, Snabbare, Bättre, Smartare.

Kontakta oss

T Fönster AB

Huvudkontor: Fullständigt showroom,
utställning & fabriksförsäljning.

Sandvägen 2, 352 45 Växjö

Telefon: 0470-79 50 50

Epost: info@kronfonster.se

Öppettider

Mån-Fre

Butik: 08.00-17.00

Telefon: 07:00 - 17:00

Växel 07.00-17.00

Lunchstängt 11.30-12.30

Lördagsöppet Växjö

Gillar du denna sidan om fönster och dörrar?

[purple_heart_rating]