epdm pvc fönster tätningslister

Epdm tätningslister
kts pvc fönster med smarta tätningslister

Alla fönster är bra i början, men…..

KTS- i EPDM, Så slipper du byta fönster när tätningslisten torkar om sådär 10-15 år.

Det är skillnad på pvc-fönster och Kronfönster. Kronfönster tillverkar helt unika pvc-fönster. Vår teknik innebär att vi har många inbyggda fördelar i våra fönster. Vi har tex flera patent som vi tagit fram för att ge dig som kund det ett så bra pvc-fönster som möjligt. KTS-tätning (Kronfönster Tightning System) är en t.ex sån fördel. Det kostar någon krona mer, men dina fönster kommer hålla längre och dessutom kan du köpa nya tätningslister av oss när de behöver bytas, istället för att byta hela fönstret.

Det är en mycket vanlig missuppfattning att det inte är någon skillnad på pvc-fönster. När kunden köper en bil, så förstår man ofta att det är skillnad mellan märken. Men när man köper pvc-fönster så tror man ibland inte att det är någon skillnad mellan märken. Ett pvc-fönster är ett pvc-fönster tror man, sen spelar det ingen roll hur och vem som har tillverkat det.

Självklart spelar det mindre roll vilken som tillverkar profilerna till ett pvc-fönster. Det är hur man monterar fönstret, vilka tilläggsprodukter och funktioner man ger det, som avgör kvaliteten på färdig fönster.

Ibland får vi frågan vilken pvc-profilleverantör vi använder till våra fönster, vi har flera olika, och vi byter med jämna mellanrum för att kunna erbjuda dig fönster, Snabbare, Bättre, Billigare, men alla de profiler vi använder till tillverkning av Kronfönster kan du bara få av Kronfönster. Vi har avtal om speciell tillverkningsteknik med våra profilleverantörer till just profiler till Kronfönster. Detta för att du som kund ska få det bästa tänkbara pvc-fönstret, och det är inte samma fönster som hos andra leverantörer, även om profiltillverkaren skulle vara samma. Kronfönster har egna specialanpassade profiler. KTS-systemet är ett exempel på en sådan skillnad.

Så för att komma tillbaka till den kund som säger, ”vi har hittat exakt samma fönster billigare någon annan stans”. Se sidan om vad som skiljer Kronfönster från andra pvc-fönsterleverantörer. Kronfönster använder till exempel en annan tillverkningsteknik än nästan alla andra pvc-fönster tillverkare på tätningslister. Fråga den pvc-fönsterleverantör som gett offerten tex om tätningslisterna är inbakade tillsammans med pvc-profilen (dubbel-extruderade/samextruderade). Det är de garanterat och då kommer du så småningom få problem. Hos Kronfönster slipper du dubbelextrudering.

Hur tillverkar konkurrenten till Kronfönster pvc-fönster med tätningslister?

När man tillverkar pvc-karm och båge så kallas processen extrudering. Man har ett metallverktyg som man låter smält plast gå igenom för att få karmen enligt det utseedet verktyget har.

För några år sedan kom en helt ny teknik när man extruderar, dubbelextrudering, man kan blanda olika typer av pvc-material och få dem att limma ihop med varandra. I verktyget som man låter plasten gå igenom så smälter man även in tätningslisterna, de lister som ska hålla tätt mellan karm och glas och mellan karm och båge. Man bakar helt enkelt ihop 2 olika plaster, pvc i karm och en annan slags pvc i tätningslisten.

Fördelen är för pvc-profiltillverkaren och fönstertillverkaren den att det är mycket billigare att dubbelextrudera. Genom att maskinen sätter i listerna slipper man arbetskostnaden för det. Sen är pvc-tätninglisten mycket billigare än vårt KTS system, med gummilister. Pvc är billigare än gummi helt enkelt.

Nästan alla som säljer pvc-fönster i Sverige säljer dem med dubbelextrudering, fråga får du se. Det finns knappt pvc-profiler på marknaden idag som inte har dubbelextrudering, och denna trend blir bara starkare, snart finns det inga pvc-fönster kvar som inte har inbakade glaslister. Här kan du slippa dubbelextrudering, genom KTS (Kronfönster Tightning System)

pvc fönster tätningslister

Dubbelextruderade pvcprofiler tätningslister för pvcfönster fönsterkarmen och tätningslisten smälts samman i samma verktyg, ut kommer färdig fönsterkarm med tätningslist. Ett enkelt och billigt sätt att tillverka fönsterkarmar.

Dubbelextrudering med hård pvc-plast (De svarta tätningslisterna på bilden) som tätningslister mot glas och karmar (de vita karmarna på bilden). En billig teknik som har klara nackdelar.

När man extruderar tätningen tillsammans med karmen får man flera stora nackdelar.

 1. Tätningen kan inte vara av mjukt gummimaterial, den måste vara av ett hårt plastmaterial, pvc, (annars kan den inte passera verktyget och limmas fast på karmen). Detta hårda pvc-material är inte mjukt och flexibelt och sluter därför dåligt tätt.
 2. Dessutom så kan inte denna tätningslist i pvc vara åldersbeständig, för då fastnar den dåligt mot det pvc-material som finns i karm och båge. Detta gör att detta hårda plastmaterial åldras mycket snabbare än gummi, tätheten mot karm och glas blir därför också nästan omedelbart mycket sämre, det är mycket hårdare därför kan det inte formas mot det anslutande materialet.
 3. Dålig uv-beständighet. Solen puleviriserar dessa pvc-lister rätt snabbt. De blir porösa och åldras snabbt av solens uv-ljus. (Du vet hur det är med plastleksaker eller trädgårdsmöbler i solen, de blir gula och går sönder)
 4. När listen måste bytas, måste du eventuellt byta hela fönstret. Det värsta är att när det väl har åldrats så mycket att det måste bytas ut, så är det väldigt svårt, för att inte säga omöjligt att byta det. Du måste eventuellt helt enkelt byta fönster. Åldersbeständigheten dessa tätningslister av plast? Ja, max 10 år. Sen blåser det rakt in igenom dina fönster.

Med alla dessa nackdelar, varför väljer då nästan alla pvc-fönsterleverantörer dubbelextrudering? Varför gör man inte som Kronfönster och tillverkar karmen separat och sen stoppar i riktiga gummilister som är så mycket bättre, och som dessutom går att byta ut när de har åldrats?   Kostnaden så klart, som alltid. Det är mycket billigare att dubbelextrudera. Dels är gummilister mycket dyrare än pvc-lister, dessutom ska gummilisterna sättas i manuellt i karm och båge av en människa, det går inte att göra detta med maskin, och då kostar det extra. Dessutom går det ju kortare tid tills man får sälja fönster nästa gång, eftersom fönstren håller kortare tid.

Hur tillverkar Kronfönster pvc-fönster med tätningslister? KTS tätning (Kronfönster Tightning System)

Kronfönsters måtto är Snabbare, Bättre, Billigare. Vi vill bygga fönster som håller, därför har vi tagit fram KTS. För att bygga riktigt bra fönster, som håller länge och för att ge dig det du vill ha när du köper Pvc-fönster, underhållsfrihet så långt som möjligt och att du ska kunna byta fönster en gång och sen kunna tänka på annat, har Kronfönster tagit fram KTS tätningar. Från och med hösten 2014 så är KTS standard på Kronfönsters mest sålda pvc-fönster Polaris och finns att välja till som tillval på Avans, på vår mest sålda skjutdörr Princess, samt King och även på våra vikpartier Prince.

kts fönster

Pvc fönsterprofil från Kronfönster UTAN tätningslist från fabrik, ej inbakad. Vi sätter i en mjuk gummilist för hand.

Väljer du KTS så tillverkar vi pvc-profilen separat och sätter sen in en mjuk och åldersbeständig gummilist manuellt i dina fönster. KTS är speciellt anpassade till vårt nordiska klimat med stora variationer i temperaturen.

Med KTS – Kronfönster Tightning System får du.

 1. Upp till dubbla livslängden på dina tätningslister.
 2. Det går att byta ut tätningslisterna enkelt.
 3. Mycket hög passform. Mjukhet och minne i materialet. När dörr/fönster är stängt tätar listen överlägset, när dörr/fönster öppnas återgår listen till sin vanliga storlek/form.
 4. Framtaget för vårt nordiska klimat med stor variation mellan vinter och sommar. Klarar kyla ner till -40 grader och upp +100 grader utan att förändras, krympa, svälla eller åldras onormalt.
 5. Vind och vattentätheten är mycket högre än hos pvc-tätningslister. Du slipper vattenintrång vid storm. Fönstret är helt enkelt mycket tätare än vanliga pvc-fönster.
 6. Bättre bullerskydd. I och med att Kronfönster håller tätheten bättre slipper du oljud.
 7. Håller tätt. Bor du i stan slipper du luftföroreningar och avgaser.
 8. UV-resistent och resistent mot luftföroreningar. Håller passformen och åldras mycket långsammare än pvc-tätningslister.
 9. Mjukheten i materialet gör att de inte ”svetsas fast” i karmen om fönstret är stängt under lång tid. Ett pvc-fönster med pvc-tätningslister kan vara svårt att öppna om det varit stängt under lång tid. Listen limmas helt enkelt fast i karmen. När du väl öppnar det, går listen sönder och fönstret förlorar sin funktion.
 10. KTS är för hand isatta speciellt utvalda gummilister. Ett mänskligt öga kontrollerar och avgör passformen, inte en maskin.
 11. KTS går att bytas ut. När gummit torkat efter många års användning, kan du enkelt byta gummilisten istället för att byta hela fönstret.

tätningslister för fönster pvc

KTS Tätningslister för pvc- fönster hos Kronfönster. Den mjuka åldersbeständiga gummitätningslisten har väldigt många fördelar och den går att byta ut. Se bilden, den dras enkelt av och en ny monteras lika enkelt.

Det ÄR skillnad på pvc-fönster och pvc-fönster, precis som det är skillnad mellan bilar och bilar, eller mellan träfönster och träfönster. Med Kronfönster får du KTS och en massa andra fördelar som du kan få på våra pvc-fönster. Kronfönster- Snabbare, Bättre, Billigare.

Så andra pvc-fönster kan se precis likadana ut som Kronfönster, till exempel på tätningslisterna. Du ser ingen skillnad, men skillnaden är KTS. När dina tätningslister måste bytas, vill du då byta hela fönstret eller bara tätningslisten? Välj KTS.

Med KTS tätningslister, byt bara tätningslisten, inte hela fönstret!

Läs mer om vad som skiljer Kronfönster från andra pvc-fönster leverantörer

Kategorier

Nyheter Fönster Dörrar Skjutdörrar Vikdörrar Inspiration

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *