Isolerade uterum

På sommaren kan du öppna upp stora glaspartier och få en ny entre i huset, på vintern stänger du till och håller kylan ute. Kronfönster tillverkar alla glaspartier, skjutpartier och vikpartier som du behöver för att uppnå denna fantastiska känsla i ditt uterum. Vi tillverkar i trä, aluminium eller pvc, i alla mått, alla färger, med alla glas, öppningar. Bygg helt fritt, ditt uterum tillsammans med Kronfönster.

Vad är ett isolerat uterum?

Ja, det finns väl egentligen grader av isolering för uterum. Vissa tillverkare säljer ”isolerade glaspartier och skjutpartier”, men viktigt att kontrollera är just hur isolerade de är. Detta gör vi med hjälp av u-värde. U-värde är ett mått på energi-genomstrålning, eller egentligen hur mycket energi vi tappar genom glas/dörrpartiet. Ett englas fönsterparti har u-värde 5. Det tappar alltså 5 watt per m2 glas. Ett hyfsat 2 glas fönsterparti har u-värde på mellan 2 och 3.

Alla Kronfönsters fönster och dörrpartier har ett u-värde som är lika bra som våra fönster och altandörrar, dvs mellan 0,8 och upp till 1,5. Alla våra skjutdörrar, vikdörrar och glaspartier är alltså vinterisolerade. Det innebär att du kan använda dem att sätta i din yttervägg utan egentligt köldras i uterummet. Alla våra produkter har riktiga superenergiglas med lågemissions skikt, argongas och isolerrutor. Inget glas vi tillverkar har sämre u-värde än 1,0 och som ni förstår nu så betyder bra, lägre. Dvs ju längre u-värde, desto bättre fönster / dörrpartier.

panoramafonster-panorama-fonster-1ny
uterum

Enkelt uterum, oisolerat.

Kronfönsters produkter är framtagna för miljöer där bästa prestanda krävs. Om man ska bygga ett enkelt uterum, som förlänger sommarsäsongen så är Kronfönsters produkter inte i första hand utvecklade för detta. Om du funderar på att investera lite mer i ditt bygge är i så fall Kronfönster Avans det alternativ som ligger bäst till. Väljer du ett isolerat alternativ som Avans kan du räkna med att förlänga säsongen längre än med isolerade partier. Avans tillverkas i PVC och detta material är dessutom väl lämpat för havsnära miljöer. Bor du kustnära med saltvatten, bör du fundera 2 gånger innan du väljer aluminium till ditt uterum. Saltet gör att aluminiumet ärgar och får vitrost efter ett tag. Välj pvc om du bor kustnära. Så, du förlänger säsongen du kan sitta ute, du betalar lika mycket och får bättre kvalitet.

Men egentligen, Kronfönster är för dig som ska bygga isolerat uterum. Bra isolerat eller helt vinterisolerat.

Wintergardens - Vinterisolerade uterum

Wintergarden är isolerade uterum där väggarna består av fasta glaspartier, skjutpartier eller vikpartier. Lika bra isolerat som övriga huset, helt vinterisolerat. Kronfönster tillverkar och monterar wintergardens.

LÄS MER

Möjligheter med ett uterum

En annan sak som är viktig att tänka på är att marken som du bygger ditt uterum på ska vara lämplig, så att det går att montera en grund eller plintar där. Planera ditt uterumsbygge noggrant och i god tid så ökar du chanserna att det blir ett lyckat projekt. Uterum finns i massor av olika varianter och du hittar säkert något som passar just dina behov. Ett inglasat extrarum är en utmärkt investering som du knappast kommer att ångra.

Att använda sitt uterum som växthus

En bra möjlighet med ett uterum är att man kan nyttja det som ett växthus för växter som kräver lite högre temperaturer. Några exempel är tomater, gurka och vinrankor. Att odla sina egna grönsaker i sitt uterum kan vara en mycket trevlig hobby och dessutom skapar det trivsel att ha växter omkring sig.

Bygga själv eller anlita hantverkare för ditt uterum

När du har kommit fram till hur stort ditt uterum ska vara så är det dags att fundera på om du ska bygga det själv från grunden, köpa ett monteringsfärdigt uterum eller om du ska anlita en hantverkare. Valet beror helt på hur händig du är, hur mycket tid och pengar du har och vad du är beredd att lägga din tid på. Med ett monteringsfärdigt rum får du en byggsats som är lätt att montera, det tar heller inte särskilt lång tid. En manual för hur man ska gå tillväga följer med på köpet. Om du istället väljer att anlita en hantverkare så kom ihåg att du har möjlighet att nyttja ROT-avdraget när du bygger ditt uterum.

Att välja rätt glas till sitt uterum

Kronfönster tillverkar bara isolerade uterum, så kallade wintergardens. Det är uterum du kan njuta av året runt. Det är viktigt att välja rätt glas till sitt inglasade uterum. Olika glas har olika grad av isoleringsförmåga, som mäts med ett U-värde. Ju lägre värdet är desto bättre isolerar glaset.

Uppvärming av uterum

Hur värmer man då upp sitt uterum? Det finns många sätt att göra det på. Golvvärme kan vara ett bra alternativ om man ska använda uterummet året runt. Men det går även att använda andra värmekällor för att värma upp uterummet snabbt vid enskilda tillfällen. En bra variant är infravärme som värmer upp en specifik yta. En annan variant är en värmefläkt som höjer temperaturen i hela rummet. De flesta av Kronfönsters kunder väljer golvvärme, då får man hög komfort.

Behöver jag bygglov för uterum?

Om man ska göra en tillbyggnad som är större än 15 kvadratmeter på sitt hus så behöver man ha bygglov för det. Ett fristående uterum räknas däremot som komplementbyggnad och kräver inte bygglov om det inte är större än 25 kvadratmeter.