[sg_popup id=62272]

Så mäter du dina fönster

För att säkerställa att dina fönster och dörrar verkligen passar när de levereras så måste du först veta fönstermåtten på dem. Det är väldigt viktigt att måtten är exakta och korrekta då de tillverkas efter de mått du anger vid din beställning.

Det behöver inte nödvändigtvis vara så svårt som det låter heller. Här har vi tagit fram en guide och illustrationer som visar vad det är du måste tänka på när du mäter dina fönster. Den enda utrustning som normalt krävs för att du skall kunna mäta dina fönster är en tumstock eller ett måttband.

Ett ungefärligt mått får du snabbt och enkelt fram genom att mäta centrum av fönstrets foder på ena sidan till motsvarande sida. Mät bredden gånger höjden (i den ordningen). Se bild nedan.

mått mät dina fönster

Mät exakta mått på fönster

Ungefärliga mått kan vara bra att veta men om du skall beställa nya fönster rekommenderar vi starkt att du mäter mer exakt för att säkerställa att de verkligen passar när de sen levereras och skall monteras.

Om det redan finns ett befintligt fönster kan du ta bort fönstrets foder med en kofot eller liknande så att du ser hela fönsterkarmen och helt enkelt mäta det befintliga fönstrets yttermått. Mät både bredd och höjd.

Om det saknas ett befintligt fönster kan det vara lite knepigare och vi rekommenderar att du då mäter hålet i väggen där fönstret skall vara istället, och räknar bort en centimeter från vardera sida. Om hålet t.ex är 100 cm brett och 100 cm högt bör bredden på fönstret vara 98 cm och höjden vara 98 cm. Detta kallas för modulmått eller standardmått som vi kallar det i vår butik där du kan begära offert eller beställa direkt online.

Hos oss kan du t.ex välja standardmått 10 (98 cm) i bredd och standardmått 10 (98 cm) i höjd vilket då passar in i ett hål som är 100 cm brett och 100 cm högt minus en centimeter på varje sida vilket lämnas som utrymme för isolering. Karmyttermåtten i detta exempel är då 98 cm både i bredd och höjd.

Behöver du hjälp med att mäta dina fönster?

Har du frågor eller funderingar angående mätning av fönster eller om våra produkter hjälper vi dig mer än gärna.

Mät de exakta måtten på dina fönster i 3 enkla steg

Innan du beställer dina fönster från Kronfönster behöver du mäta mer exakt. Eftersom vi tillverkar fönster efter karmens yttermått är det mycket viktigt att du får fram detta mått.

  1. Lossa invändigt och/eller utvändigt foder.
  2. Mät befintligt karmyttermått.
  3. Kontrollera så att det finns utrymme för isolering mellan karm och regel. Våra rekommendationer är att du ska ha 1 cm mellan karm och regel runt om för att få plats med isolering.
att mäta fönster

Beräkna pris, begär offert eller köp direkt i butiken!

I vår webbshop kan du beräkna priser, göra tillval, begära offert eller köpa direkt online.

Ladda ned guiden som PDF:

Dela denna guide: