Fryser du om fötterna hemma? Gamla fönster förlorar sin isoleringsförmåga och skapar ett kallras i rummet. Du kommer särskilt att uppleva att just golven blir kalla och när detta händer är det dags att byta fönster. Du kan också behöva byta fönster om väta trängt in i ramen och förstört karmen och bågen på fönstret. Vid ett fönsterbyte är det många val som ska göras. Du ska bland annat bestämma vilken kvalitet på fönster du önskar och fundera över fönstrets funktionalitet, pris och utseende. Vet du till exempel att du kan specialbeställa fönster med exakt de mått du önskar? Eller att det finns självrengörande glas eller fönster med aluminiumram som inte kräver något underhåll? Här lotsar vi dig igenom olika aspekter som är bra att tänka på vid ett fönsterbyte.

Att byta fönster är i princip alltid ekonomiskt och miljömässigt fördelaktigt. Nya fönster med god isoleringsförmåga är energieffektiva, ger lägre uppvärmningskostnader och ett mer behagligt inomhusklimat men det första du kanske tänker på att fönstrets utseende. Fönstrets design har stor betydelse för husets utseende och ofta blir det bäst att byta till fönster som är stiltypiska för husets karaktär och ålder. Till sekelskifteshus finns till exempel vackra fönster med allmogestil och spröjs, till funkisvillan finns stilrena och minimalistiska fönster och till ett modernt hem finns stora glaspartier med olika varianter av skjut- och vikdörrar att komplettera med som släpper in ljus och skapar rymd i bostaden. Du har också möjlighet att beställa fönster i fria former. Kanske ett runt fönster eller ett femkantigt fönster?

Val av material

När det kommer till materialet i fönsterstommen är träfönster fortfarande ett vanligt och populärt alternativ som ger ett klassiskt och tidlöst intryck men även aluminiumfönster och PVC-fönster blir allt mer vanligt. Med aluminium och PVC får du tåliga, hållbara och i princip helt underhållsfria fönster. Aluminiumfönster har ett högre inköpspris än träfönster och PVC-fönster. Både materialet och modellen på fönstret styr prislappen på fönsterbytet. Större fönster och specialutformade fönster är dyrare än fönster i standardmodeller och storlekar. Hur många fönster som ska bytas ut styr självklart också hur mycket fönsterbytet totalt kommer att kosta.

Funktionalitet och glasegenskaper

Moderna fönster har många olika funktioner. Du kan till exempel välja fönster som är ljudisolerande eller med inbyggt solskydd och du kan välja tvåglasfönster eller treglasfönster. Solskyddsglas filtrerar bort värmen från solen och passar perfekt om du har stora fönster placerade i söder- och västerläge. Treglasfönster är särskilt aktuellt om fönstret sitter i ett utsatt läge, till exempel i en bullrig miljö eller där det utsätts för påfrestningar från väder och vind. U-värdet på fönstret mäter dess värmeförlust. Ett fönster av hög kvalitet med lågt U-värde är mer energieffektivt och ger lägre uppvärmningskostnader. Fönster står för en stor del av husets värmeförlust och därför lönar det sig långsiktigt att satsa på fönster med bättre energibevarande och isolerande egenskaper. Väljer du energieffektiva fönster kan det vara bra att komplettera med en spaltventil som ökar luftflödet vid behov. Sitter fönstret nära marken behöver du montera ett så kallat personsäkerhetsglas som skyddar mot skärskador om fönstret skulle gå sönder.

Fasta fönster, alltså fönster som inte går att öppna, kostar mindre än öppningsbara fönster. En rekommendation är dock att alltid ha ett öppningsbart fönster i varje rum, dels för vädring och dels ur ett säkerhetsperspektiv för utrymning i händelse av brand eller annan olycka. Öppningsbara fönster finns som sidohängda fönster men det finns även vridbara fönster och överhängda fönster. Andra funktioner och finesser att ta ställning till vid ett fönsterbyte är till exempel om du vill ha fönster med säkerhetsspärrar, fönster med avtagbara spröjs, fönsterlås, insynsskydd, barnsäkra anordningar eller självputsande fönster. Fundera och planera fönsterbytet noga innan du börjar så får du ett resultat som du blir riktigt nöjd med och som kommer att hålla länge. Innan du gör din fönsterbeställning är det viktigt att du mäter korrekt så att du säkerställer att fönstret passar perfekt vid montering. Kronfönster har tagit fram en smart guide hur du gör detta på bästa sätt. Lycka till med fönsterbytet!

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this