Vad är en vikdörr?
Släpp in ljus och rymd i rummet och håll ute kylan på hösten och vintern med smarta och snygga vikdörrar. En vikdörr är helt enkelt en vägg som består av sammankopplade dörrar som viks upp och samlas på ena sidan när de öppnas. Ibland kallas vikdörrar även för fasadpartier, vikväggar eller vikpartier. På sommaren när vädret är vackert och solen skiner öppnar du upp väggen med en lätt manöver och suddar på så sätt ut gränsen mellan ute och inne och på vintern, när du håller vikdörren stängd, får du ett behagligt inomhusklimat utan att husets värme går förlorad och kan njuta av ljusinsläppet och utsikten. Vikdörrar får faktiskt rummet att kännas större även när alla vikpartier är stängda. Det finns olika typer av vikdörrar tillverkade av olika material och med olika funktioner. Här kan du läsa om några viktiga faktorer som kan vara bra att känna till innan du väljer vikdörr till ditt hus.
Tänk på öppning och konstruktion
En vikdörr kan öppnas på flera olika sätt. Du väljer själv om du vill att vikdörren ska öppnas in mot rummet eller ut mot altanen eller trädgården. Det vanliga är att vikdörrarna öppnas ut mot utsidan men detta kan anpassas efter huset. Har du mer volym inne i huset och en mindre uteplats kan det vara ett bra alternativ att öppna vikdörrarna in mot rummet. Det finns vikdörrar där du öppnar alla dörrblad i en riktning men det finns även vikdörrar där du kan öppna ett dörrblad utan att alla övriga följer med. Då fungerar den dörren som en vanlig fönsterdörr, alltså en altandörr, och när du vill öppna upp hela väggen öppnas de andra dörrbladen åt andra hållet. Antal dörrblad i vikdörren beror på öppningens bredd. För att inte påverka konstruktionen negativt ska dörrbladen varken vara för stora eller för små. På Kronfönsters webbsida finns en enkel guide hur du bäst mäter öppningens storlek.
Energieffektivt och säkert
Moderna vikdörrar är fullt isolerade. Det betyder att dörrarna är energieffektiva och kan bidra till att sänka husets uppvärmningskostnader. Själva glaset i vikdörrarna ska, enligt Boverkets lagkrav, bestå av laminerat glas på insidan och på utsidan ska glaset vara härdat. Detta för att förhindra personskador om glaset skulle gå sönder och göra jobbet svårare för inbrottstjuven.
Du kan välja material och färg
Vikdörrar finns i olika material, mått och design. En vikdörr i PVC eller aluminium har en energieffektiv och mycket hållbar konstruktion och du slipper mycket av det underhåll som krävs jämfört med om du har en fönsterdörr i trä. Har du en vikdörr i PVC eller aluminium räcker det att du torkar av den med en fuktig trasa någon gång per år. Passa då gärna på att även olja beslagen och andra rörliga delar. Vikdörrar finns att få i olika färger. Många väljer vita vikdörrar men det går även att få dörrarna i andra kulörer. Du kanske till och med önskar olika färger på utsidan och insidan? Du kan även lägga till andra tillbehör som lamellgardiner, handtag, myggnät och persienner. För snyggast resultat ska du välja vikdörrar som matchar husets övriga fönster och husets stil och karaktär.
Välj vikdörr efter läge och stil
En vikdörr tillåter dig att njuta av utemiljön och trädgården både när den är stängd och öppen. Den suddar ut gränsen mellan inomhus och utomhus och passar lika bra på en husfasad som i ett uterum. Vilken vikdörr som passar bäst hemma hos dig beror på husets stil och läge. Bor du till exempel nära havet där husets utsätts för både mycket vind och havsluft kommer en underhållsfri vikdörr i aluminium eller PVC hålla sig snygg länge. Om vikdörren ska öppnas inåt eller utåt och åt vänster eller höger beror också på hur det ser ut i just ditt hem. Alternativen och tillvalen är många just för att du ska kunna hitta en vikdörr som passar dig och ditt hem perfekt.
Kategorier