När du ska byta fönster ställs du inför många valmöjligheter och det är precis så det ska vara. Det finns fönster i olika design, med olika funktioner och i olika material. Bor du i en sekelskiftesvilla passar till exempel fönster med allmogeprofil och spröjs, bor du i en funkisvilla väljer du med fördel stilrena och minimalistiska fönster och bygger du ett modernt hus och önskar stora ljusinsläpp finns vackra fönster som ger rymd och skapar ett luftigt intryck. Fönstrets stil är alltså en viktig faktor som påverkar hela husets karaktär men olika fönster har också olika funktioner. Det finns tvåglasfönster och treglasfönster. Det finns fönster som ljudisolerar och skyddar mot solen och det finns fönster med olika U-värden. Detta är exempel på några faktorer som styr ditt val av fönster men nu ska vi titta lite närmare på val av material i fönsterramen. Träfönster är ett klassiskt och populärt alternativ men idag väljer många att satsa på PVC-fönster eller aluminiumfönster som ger ett mycket hållbart och underhållsfritt fönster. Alla fönster, det spelar ingen roll vilket material du väljer i fönsterkarmen och fönsterbågen, finns i olika modeller, storlekar och färger. Det finns också en möjlighet att specialbeställa fönster om du önskar ett fönster i en udda form eller storlek.

Träfönster

Fönster med träram är ett klassiskt val. Du får ett fönster som kan anpassas efter många olika husstilar och fönster med träram ger huset ett genuint och tidlöst uttryck. Det du ska tänka lite extra på om du väljer träfönster är att dessa fönster kräver ett visst underhåll och efter ett antal år kommer du att behöva skrapa och måla om dem så att inte fukt börja tränga in i träet. Hur ofta träfönster behöver målas om beror helt på hur utsatt fönstret är för väder och vind. Att måla och skrapa ett fönster är dock varken särskilt svårt eller tidskrävande och sköter du om dina träfönster kommer de hålla i flera generationer. Vita träfönster är vanligaste men du kan välja vilken färgnyans du vill på ditt träfönster.

Läs mer om våra träfönster

 

PVC-fönster

PVC-fönster kallas ibland även för plastfönster. Dessa fönster ger ett modernt utseende och är mycket hållbara, slitstarka och tåliga. PVC-fönster ökar i popularitet och detta är inte så konstigt då materialet har många fördelar. Det är förhållandevis billigt, ger minimalt med underhåll och PVC-fönster finns i flera olika varianter för att passa olika stilar på hus. PVC-fönster har bra isoleringsförmåga och detta passar mycket bra i vårt nordiska klimat då materialet klarar fukt, vind, kyla men även sol.

Läs mer om våra PVC-fönster

 

Aluminiumfönster

Aluminiumfönster är fönster där karmen och bågen är tillverkat av aluminium. Det ger ett hållbart, tåligt och underhållsfritt fönster. Det är ett dyrare alternativ än träfönster och PVC-fönster och har mest använts i offentliga byggnader men blir vanligare och vanligare även på privata bostäder. Aluminiumfönster har ett smäckert och stilrent utseende med den stora fördelen, och detta är anledningen till att de har blivit så populära, att de i princip är helt underhållsfria. Aluminiumfönster finns i olika utseende men många föredrar ett aluminiumfönster med slimmad fönsterkarm och fönsterbåge som ger ett stilrent uttryck med maximal glasyta och stort ljusinsläpp. Aluminiumfönster lackeras i valfri färg och det går ofta att välja olika färger på fönstrets utsida och insida. Det finns även träfönster med en aluminiumbeklädnad som skyddar mot slitage och klarar tuffare väderförhållanden än vanliga träfönster. Nackdelen med PVC-fönster och aluminiumfönster är att de är svåra att renovera och måla om men med deras långa livslängd är det sällan ett problem.

Läs mer om våra aluminiumfönster

 

Det finns många anledningar att byta fönster. Kanske bygger du ett nytt hus, kanske är dina fönster gamla och slitna, kanske vill du byta till fönster som passar husets karaktär eller så kanske du vill montera in energisnåla fönster för att sänka husets uppvärmningskostnader? När du ska välja nya fönster är det viktigt att du funderar över fönstrets stil, funktion och material. Val av fönster påverkar faktiskt både din boendemiljö och livskvalitet.

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this