Jag blev kontaktad av Elina på Bygga-hus och hon ställde frågor om pvc-fönster. Här är intervjun och mina svar.

Till Bygga hus: Om dina frågor. Nu ger jag svar utifrån Kronfönsters produktsortiment. Tänk på det när du intervjuar andra fönstertillverkare. Oftast tillverkar man antingen pvc-fönster, eller träfönster och det är klart att man baktalar det man inte har i sitt sortiment och hyllar det man har i sitt sortiment. Kronfönster tillverkar både pvc-fönster och träfönster och jag kan därmed uttala mig neutralt eftersom vi tillverkar båda typerna av fönster.

 

Hur står sig pvc-fönster kostnadsmässigt gentemot träfönster om man tar två fönster av samma kvalitet?

 

Pvc fönster, är ungefär hälften så dyra.

 

Hur står de sig kvalitetsmässigt mot träfönster?

 

De är minst lika bra som våra träfönster.

 

Om ni skulle göra en punktlista med fördelarna hos pvc-fönster, hur skulle den se ut då?

  • Lägre pris än träfönster.
  • Ingen målning.
  • Kortare leveranstid

 

Om ni gör samma lista med nackdelar, hur ser den ut då?

  • Nästan alla pvc-fönster är klumpigare (har kraftigare karm och fönsterbåge än träfönster, man får därmed mindre ljusinsläpp. Kronfönster har därför tagit fram vårt pvc-fönstersystem Norden och Småland, som har identiska dagmått som träfönster.
  • Nästan alla pvc-fönster öppnas inåt. Många vill ha utåtöppnade fönster. Av samma anledning har Kronfönster tagit fram Norden och Småland. De öppnas utåt.

 

 

I vilka länder är det sedan länge vanligt att man använder pvc-fönster?

I hela södra Europa, Asien, Sydamerika, Nordamerika. Kort sagt hela världen, utom Skandinavien.

 

Varför, tror ni, är det vanligare med pvc-fönster utanför Sveriges gränser?

Jag tror att vi i Norden är konservativa. Vi är ett träland, därför håller vi oss kvar vid våra träfönster. Sen har Sverige några riktigt stora fönstertillverkare, (2 fönsterkoncerner står för 30% av den Svenska fönstermarknaden, och de gör såklart allt för att propagera för sina produkter. Jag hör så många argument mot pvc-fönster, att de är skadliga för miljön, att de gulnar med mera. Kronfönster beslutade sig därför förra året att göra en egen miljökonsekvensutredning, där vi också jämför pvc-fönster mot träfönster se https://kronfonster.se/pvc-fonster-bra-eller-daligt/  Slutsatsen är den jag skriver ovan. Våra pvc-fönster är minst lika bra som våra träfönster.

 

Hur har marknaden vuxit sista åren? Blir det vanligare att folk väljer pvc-fönster?

När jag startade Kronfönster för 8 år sedan så var mindre än 10 % av den totala fönstermarknaden pvc-fönster. I dag får jag lite olika indikationer, men helt klart är att marknaden nästan är dubbelt så stor idag.

 

Vad ska konsumenter tänka på när de köper pvc-fönster? 

Tänk igenom vilken modell och stil som passar ditt hus. Som jag sa så öppnas de flesta inåt och har tjock karm och båge, det kanske inte passar mitt hus. Priset lockar alltid när man köper pvc-fönster, eftersom det nästan alltid är billigare än träfönster, men man ska leva med sina fönster i många år, därför måste stilen passa för att man ska bli nöjd med sina fönster. Montaget är en annan sak. Ska du montera själv, eller ha snickare som gör det? De flesta pvc-fönster på marknaden skummas, Svenska snickare avskyr skum. Riktigt vinterskum, får Svenska snickare inte använda skum för byggnadsfacket. Kronfönster har därför tagit fram karmskruv till sina pvc-fönster.

 

Vad ska de tänka på när de väljer tillverkare?

Storleken ger tryggheten. Köp inte pvc-fönster av ett fåmansföretag. Köp inte på distans (Internet), eller genom att man får en lapp i brevlådan med ett ”superpris”. Du måste kunna lita 100%  på att du kan få hjälp om något händer. Välj ett företag som har en omsättning på mer än 10 miljoner kronor och som har minst 10 anställda och som har funnits minst 5 år. Då har barnsjukdomarna försvunnit och du vet att du gör affär med ett företag som många före dig har litat på. Kronfönster har gjort om många jobb där kunden har köpt pvcfönster från Baltiska/Polska fönsterföretag, där man har sålt skräp till kunden som hållit i 2 år, sen har Vi fått komma och byta ut dem helt eller laga det som har gått. Betala aldrig fönster i förskott. Välj en stor fönstertillverkare, och välj rätt kvalitet på fönster. I slutänden skiljer det för lite för att ta risker.

Carl-Gustaf Svensson

Styrelseordförande Kronfönster AB

Kategorier

Nyheter Fönster Dörrar Skjutdörrar Vikdörrar Inspiration
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this