Träfönster Sekel

Sekel Kulturfönster ger dig känslan av en gången tid. Sekelfönstret är framtaget för att passa gamla hus som du har lagt din själ i. Vi har tagit fram fönstret som ger dig själen du vill få fram i huset. Det ska se ut som gamla fönster, men de ska ha modern isolering så de sänker dina uppvärmningskostnader. Sekel är ett kulturfönster som är tillverkat i ett fantastiskt trämaterial av riktigt hög småländsk kvalitet. Valmöjligheterna är nästan obegränsade. Hos Kronfönster är det du som är designer och bestämmer precis själv hur dina nya kulturfönster ska se ut.

”Sekelfönster
Trä-fönster Air från Kronfönster

Beräkna pris i vår webbshop

Träfönster Sekel Träfönster

Färgval

Du kan få alla våra trä- och trä/aluminiumfönster i olika färger på insidan och utsidan. Sekel kulturfönster med trästomme och aluminiumbeklädnad går att få i alla NCS-kulörer på trädelen (insida) och i valfria RAL-färger på utsidan.Air erbjuder vi som standard i vitt men går att få med 14 olika kulörer utvändigt på aluminiumplåten. Royal, helaluminiumfönster går att lackera i alla RAL-kulörer invändigt och utvändigt.

Lågemissionsglas Superenergi Plus

Kronfönster har tagit fram ett nytt energiglas som ger 10% extra isolering till ditt aluminiumfönster och som ser till att argongasen i glaset stannar 10 år längre än på en normal glaskassett. Vi ger dig marknadens bästa garanti på dina nya energifönster, 10 års garanti mot kondens mellan glasen.

Träfönster från Kronfönster är baserade på olika profiler och tillverkas för att kunna möta just ditt tycke och smak vad gäller fönster och dörrar.

Sekel

Tillverkad i vår fabrik för allmoge- och kulturfönster där vi tillverkar tidtypiska fönster som de såg ut förr, men med vår tids moderna krav på isolering, med stort inslag av hantverk och traditionell fönsterbyggartradition. Det mesta är handgjort. Sekelskiftesfönster finns i alla utföranden, färger. När vi utvecklade våra sekelfönster så hade vi med Byggnadsantikvarier och stadsarkitekter i produktutvecklingen för de vet hur man bygger Sekelfönster. Detta har gjort att Sekel är godkända för K-märkta hus. Hos Kronfönster är det du som är designer och bestämmer själv hur ditt Sekelfönster ska se ut.Med våra träfönster följer hantverk och hög kvalitet. Vi har både serieproduktion och har helt kundunika lösningar. Vi använder bara fingerskarvad furu, vi använder främst kärnvirke. Kronfönster har en egen teknik för impregnering, vilket gör att vi vågar lämna generösa rötskydssgarantier och vi följer ett motto: Människor tillverkar fönster, inte maskiner.Tekniken för att tillverka träfönster det skiljer sig mycket mellan olika producenter. De största aktörerna på marknaden massproducerar fönstren i stora produktionslinjer med maskiner där allt går med automatik. Den mänskliga känslan för detta härliga naturmaterial – träet – har gått förlorat. Dessutom används ofta den billigaste typen av virke, massiv trä, alltså längssågade träbitar i hela stycken. Så gör inte vi. Vi vill bygga fönster för generationer, som håller och där träkänslan kommer fram. Dessutom är det Kronfönsters måtto att det är människor som bygger fönster, inte maskiner.

Varför ska du välja träfönster från Kronfönster

Hos Kronfönster vill ta fram det som vi anser gått förlorat i och med massproduktionen av träfönster. Ett fantastiskt material som trä vill vi göra vackra fönster av. Vi vill få mer mänsklig kontakt med materialet och tillverka träfönster av riktigt hög kvalitet.Självklart har vi moderna CNC-maskiner vid tillverkningen, men vi har också stor del av mänskligt hantverk inbyggt i produktionen. För att göra ett bra fönster anser vi att det krävs riktiga fönstersnickare.

Det är mycket billigare att använda massivträ när man tillverkar fönster, men virket slår sig och tätheten i fönstret blir sämre med tiden. Sen kommer kvistar och knaggar att lysa igenom efter ett tag. Vi har helt valt bort massivt trä ur vår fönsterproduktion – det är bannlyst! Istället använder vi fingerskarvad furu. Vi sågar bort alla kvistar, knaggar och dåligt material i virket, sedan skarvas och skiktlimmas träet till hela längder. Vi uppnår två stora fördelar med detta:

Du slipper knaggarna som gulnar och lyser igenom efter några år.
Du får en otrolig vridstyvhet i dina nya fönster.

Visst, det är dyrare att tillverka av fingerskarvat trä och använda hög andel kärnvirke som vi gör, men vi sätter kvalitén först. Vi vill att dina nya fönster ska hålla och vara fina länge! Därför kan vi ge dig generös garanti på 20 år för  rötskydd (30 år på aluminiumbeklätt).

Fönstren på ett hus betyder mycket för husets karaktär. Oavsett om du är på väg att bygga ett nytt hus och ska välja vilka fönster som ska installeras i fastigheten eller om du funderar på att byta ut dina befintliga fönster så tänk igenom ditt val noggrant. Dina fönster börjar kanske bli utslitna eller så har du en ambition att sänka dina uppvärmningskostnader. Det finns en mängd olika saker som är bra att tänka igenom innan du gör ditt val.

Fönstren spelar stor roll för utseendet på huset man brukar kalla fönstren för husets ögon. Ljusinsläppet från fönstren påverkar boendemiljön och din livskvalitet. Därför är det viktigt att välja rätt fönster. De fönster du väljer påverkar utseende, ekonomi och funktion. Priset på olika fönster varierar och valet påverkar bostadens värde. Många anser att gamla träfönster är vackra och charmiga men de släpper ofta ut mer värme än vad moderna fönster gör. Numera är det möjligt att beställa moderna fönster med ett lantligt, gammaldags utseende. Med Kronfönster Sekel får du ett fullt modernt vinterisolerat fönster med 20 års rötskydssgaranti (30 år aluminiumbeklätt).

Träfönster med aluminiumbeklädnad, finns även som kultur med aluminium beklädnad.

Vi tillverkar fönster i alla storlekar och former. Du kan beställa utåtöppnade fönster, vridfönster eller traditionella kulturfönster med gångjärn (sidohängda) antingen med moderna handtag eller som fönster såg ut förr, med haspar och hakar. Vi tillverkar fönstren i alla färger – vit är standard – och du kan till och med få dem med lasyr eller bets.

Aluminiumbeklädnad är tillval och finns till såväl fönster som dörrar.

Se film om vårt träfönster Sekel

Steg i fönstertillverkningen

Våra träfönster finns som sidohängda eller vridfönster och kan fås som 1-, 2-, 3- eller 4-luft. Du kan köpa dina fönster helt skräddarsydda, med exakt passning till ditt hus ner till millimetern, i alla storlekar, färger, glas med mera.

Furu av högsta kvalité

Tillverkade av kvist- och knaggfri fingerskarvad furu. Det är mycket billigare att använda massivt trä när man tillverkar fönster men virket slår sig och tätheten i fönstret blir sämre med tiden, vilket leder till att kvistar och knaggar kommer att lysa igenom efter ett tag. Detta slipper du hos Kronfönster då vi har valt bort massivträ ur vår fönsterproduktion och istället fingerskarvad furu.

Beslag

Alla beslag, gångjärn och glas monteras manuellt och testas av fönstersnickaren.

Kvalitetskontroll

Slutligen kontrolleras fönstret visuellt och funktionstestas av kvalitetsansvarig. Inte fören det passerar utan anmärkning är fönstret redo för leverans.

Att ta hand om sina träfönster

När du väl har köpt dina träfönster så kom ihåg att ta hand om fönstren. När du märker att färgen börjar släppa då är det dags att skrapa och måla, annars finns det risk att fukt kan tränga in i träet. Färgen fungerar som ett skydd mot fukt så det är viktigt att träet är väl täckt med färg. Var noggrann med skrapningen och grundfärgen så kan du vara säker på att du får ett bra skydd mot fukt. Att måla om sina fönster är inte särskilt krävande och tar inte speciellt lång tid, dessutom är det ganska långa intervaller på flera år mellan gångerna som det behöver göras. Hur ofta du behöver måla beror helt på fönstrets läge, var det sitter och hur utsatt det är för väder och vind. Ju snabbare du åtgärdar färgsläpp desto mindre merarbete för dig. Så länge du ser till att ytskiktet är intakt så kommer dina Kronfönster att hålla i många generationer.