Hem » Allmogefönster & kulturfönster Sekel – tidstypisk stil

Allmogefönster & kulturfönster Sekel - gammeldags stil

Sekel allmogefönster eller kulturfönster som de också benämns är fönster i gammal stil där fokus ligger på detaljerna. Profilerna är smala så att ljusinsläppet blir stort, spröjsar är tunna vilket ger den klassiska känslan som det var förr. Våra fönster följer hantverk och hög kvalitet där all tillverkning sker på kundbegäran utefter dina önskemål. Det innebär att alla fönster är unika. Materialkvalitén blir väldigt hög och robust då vi använder en stor andel kärnvirke. All furu är fingerskarvad och fri från kvist samt godkända för K-märkta hus.

Sekel

Design och funktion

Vårt allmogefönster Sekel är tidstypiska fönster i trä. Stilen är framtagen ihop med byggnadsantikvarier för att passa äldre svenska hus men den vackra stilen är tidlös och passar lika bra till i nybyggda hus. Sekel är som fönster såg ut förr, fast har idag en mycket varmare konstruktion och högre vindstyvhet. Tillverkningen sker helt på kundorder och du har i princip oändliga valmöjligheter vad gäller storlek, färg, form, spröjs.

Kvalitet och hållbarhet

I alla processer under tillverkningen är du garanterad ett noga utfört hantverk och hög kvalitet. Kulturfönster ger ditt hus det tidstypiska utseendet fast med en modern isolering. Din uppvärmningskostnad kommer att sjunka samtidigt som ditt hus bibehåller eller kanske till och med förbättrar sitt utseende. Vår tillverkning genomsyras av lika delar kvalitets- som hållbart tänkande. Vi har en selektiv process vid val av virka för att minimera vår miljöpåverkan samtidigt som vi stället hårda krav på att materialkvalitén är av högsta klass så att våra produkter håller i generationer.

Klassiska allmoge och kulturfönster från Kronfönster

Varför välja Sekel allmogefönster/kulturfönster?

Tillverkade av kvist- och knaggfri fingerskarvad furu

Det är mycket billigare att använda massivt trä när man tillverkar fönster men virket slår sig och tätheten i fönstret blir sämre med tiden. Vilket leder till att kvistar och knaggar kommer att lysa igenom efter ett tag. Detta slipper du hos Kronfönster. Vi har helt valt bort massivt trä ur vår fönsterproduktion – det är bannlyst! Istället använder vi fingerskarvad furu.  Vi sågar bort alla kvistar, knaggar och dåligt material i virket, sedan skarvas och skiktlimmas träet till hela längder.

Miljövänligt

Energieffektiv tillverkning. Enheterna är målade och lackade med vattenbaserade produkter och fabriken drivs med den sk. Kretsloppsprincipen, uppvärmningen och delar av driften sker med spill och återvinning från fabriken.

Generösa garantier

Marknadens bästa rötskyddsgaranti på hela 20 år, 10 år beslagsgaranti, 10 års glasgaranti.

Extra isolerat

Vi tilläggsisolerar distanslisten mellan glasen. Detta har två fördelar. För det första så får du 10 % bättre isolering på fönstret. För det andra kommer Argongasen som vi fyller mellan glasen att hålla 10 år extra innan den läcker ut. Livslängden på isolerglaset förlängs från förmodade 20 till 30 år tack vare vårt isolerpaket

Riktigt bra prestanda

Lågemissionsglasen ihop med varmkantslisten och isolerpaketet ger maximal isolering av Sekel, allmogefönster. Med den monterade KTS-listen får du en produkt som alltid tätar väl oavsett väderlek och temperatur. U-värde = 0,99 med energiglaskassett 3-glas, U = 1,2 med 2-glaskassett. 

Allmogefönster med tunna karaktäristiska profiler och stor glasyta

Med Sekel får du ett fönster i gammaldags stil som känns igen från fönster som dom såg ut förr. Profilerna på bågar, karmar, postar och spröjs är karaktäristiska med klassisk pärla. Sekel kännetecknas av tunna och fina profiler i vackert utförande.

Haspar, hakar och stormhake i gammal stil

Traditionella fönsterbeslag som hos gammaldags fönster. Stäng fönstret med fönsterhaspen och ställ upp fönsterbågen för vädring med den eleganta stormhaken.

Fria mått och alla färger som tillval

Då vi inte tillverkar något förrän vi för en beställning så är dina mått våra standardmått, på så sätt slipper vi fördyrande ställkostnader på maskinerna och dyra lagerkostnader.

ALLMOGEPROFIL

Vacker bearbetning av karm och båge som fönster var förr i tiden. Profilen är tunn och fin och ger mycket ljus.

FÖNSTERLÅS

Klassisk hasp och hake i silver är standard på sidohängda Sekel.

KLASSISK SPRÖJS

Tunn, fast spröjs på 25mm som tillval. Spröjsen ligger mot glasets insida, utsida och som distanslist mellan glasen, intrycket blir glasavdelande som på gamla fönster. Spröjsen tillverkas i trä och har en bearbetad profil med klassisk pärla på insidan och utsida i trapetsform.

STORMHAKE

Traditionellt vädringsbeslag, är både praktisk och har ett gammeldags utseende.

Har du frågor och funderingar?

Har du frågor eller funderingar angående våra produkter hjälper vi dig mer än gärna.

Beräkna pris och köp i butiken!

I vår webbshop kan du beräkna priser, göra tillval, begära offert eller köpa direkt online.

Fri design

Vi erbjuder fri design på fönster och dörrar, detaljer som spröjsar och poster går att få i olika utföranden i mönster efter önskemål och den stil som önskas. Detaljer som glastätning (tätlist mellan glas och profil) går få i färgerna svart, vit, ljusgrå eller transparent beroende på önskemål och hur tydligt markeringen mellan glaset och träprofilen ska vara, ljusare kulörer används oftare för att uppnå en mer gammaldags känsla. Svart tätlist är standard på Sekel, tätlist vid droppbleck är alltid svart. På öppningsbara fönster sitter alltid Kronfönster KTS-list (Kronfönster Tightening System) som ger längre hållbarhet än vanlig EPDM och är mindre känslig för temperaturomslag vilket gör att den inte fryser och går sönder lätt.

Sekel kan lackeras i valfri kulör insida och utsida eller i separata färger på båge och på karm. Det är också möjligt att få alla ytor i trä betsade eller laserade.

Material

Sekel tillverkas av långsamvuxen furu med hög andel kärnvirke som lamellimmas enligt svensk standard SS818104. Vi använder endast fingerskarvad furu i våra träprodukter, aldrig massivträ. Materialet är alltid fritt från kvist vilket gör att du slipper synliga märken i profilerna som annars lyser igenom färgen och gulnar.

Sekel finns också med aluminiumbeklädd utsida för ännu längre hållbarhet. Vi lämnar hela 30 års rötskyddsgaranti på aluminiumbeklädda Sekel.

Utföranden

Vår fönstermodell ”Sekel” finns i följande utföranden:

  • Fasta fönster
  • Sidohängt fönster
  • Vridfönster
  • Överhängt fönster
  • Fönsterdörrar
  • Pardörrar

Du kan läsa mer om de olika fönstertyperna, beräkna pris och köpa dem direkt i vår butik.

Se filmen om våra allmogefönster Sekel

Sekel - Galleri