Malou Augustin jobbar som trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner samt skribent i eget bolag. Hon driver även Instagram-kontot @evergreengarden.se där hon lär ut trädgårdstips och visar renoveringen av Stjärnebergagård, det gamla säteriet från 1814. Här kommer hennes bästa tips att tänka på inför fönsterbytet!

Text och bild: Malou Augustin

Att välja fönster är inte alltid lätt! När vi köpte vår gård med ett 1800-tals hus och anor som säteri ville vi ha vackra fönster som gav tillbaka huset sin karaktär och känsla. Men för oss var det inte bara fönstrens utseende som var viktigt, vi ville även ha energisnåla fönster med de säkerhetsfunktioner som behövs i en småbarnsfamilj. Dessutom upptäckte vi att det finns flera små val som tillför det där lilla extra som vi är väldigt glada över att vi har valt till våra fönster!

Så i den här artikeln ska du få veta allt vi lärde oss när vi köpte våra fönster!

Välja utseende på fönstren

Vi hade turen att ha foton på huset från 1915 som vi använde oss av för att välja storlek och utformning av spröjsen på fönstren med. Tillsammans med Kronfönster lyckades vi få till fönster som passar in nästan på millimetern där de gamla original fönstren hade suttit! 

Kronfönster har nämligen fri måttsättning ända ner på millimetern nivå på sina fönster så vi hade inga begränsningar att förhålla oss till. Inte heller några begränsningar i utformning av spröjs, form eller färg. Vilket är en stor fördel för oss när vi försöker återskapa den gamla glasverandan.

Vi hade också några fönster som behövde bytas som inte fanns med på bild. Där vi helt enkelt behövde komma fram till en lösning som passade med resten av huset. Då fick vi tipset av Kronfönster att titta på husets övriga fönster och låta dem bestämma proportionerna och storleken på de fönster vi inte hade bild på. Vi hade hela tiden en tät kontakt med Kronfönster som vägledde oss genom hela processen genom att skicka  förslag till oss. Och något de lärde oss var att det är bra att  välja ett mått på spröjsen som gör att glasfälten blir stående rektangulära eller kvadratiska. Annars ser de lätt tillplattade ut.

2-glasfönster eller 3-glasfönster?

Det här var en fråga vi klurade en del på. I ett gammalt hus som behöver andas för att må bra kändes det svårt att välja mellan 2- eller 3-glas. Tänk om det blir för tätt? Och behöver vi verkligen 3-glas? Vi vill ha ett energisnålt hus med tanke på uppvärmningen för att spara på miljön men på samma gång välja det bästa för huset. När vi rådfrågade Kronfönster hur vi skulle göra fick vi veta att det knappt var någon prisskillnad att välja 3-glas mot 2-glas. Och att om vi är rädda för att huset blir för tätt, så går det att installera diskreta ventiler i fönstret och slippa väggventiler i rummen som vi annars hade behövt sätta upp. Så vi valde 3-glas och är väldigt nöjda med det valet! 

Med 3-glasfönstren kommer inomhusklimatet att bli jämnare eftersom de inte bara håller inne värmen utan även håller ute värmen på sommaren bättre än ett 2-glasfönster. Det känns extra skönt eftersom glasverandan med sina glaspartier är placerad på södersidan av huset. 3-glas får inte lika lätt kondens på insidan eller utsidan av fönstren. Det här kan annars leda till fuktskador. Och även om vi kanske inte behöver det så isolerar 3-glaset även mot ljud utifrån och har man problem med buller är ju det väldigt bra! 

Säkerhet

Som småbarnsfamilj är säkerheten extra viktig för oss. Allra helst eftersom huset har två våningar och fönster med traditionell hasp som öppnas utåt.  Dessutom fick vi lära oss att enligt boverkets byggregler ska utrymmen där barn kan vistas ha spärranordningar på alla öppningsbara fönster vilkas underkant sitter lägre än 1,8 meter över golvet för att begränsa risken för att barn ska falla ut. Med barnspärren kan vi känna oss extra trygga även om de inte når till den översta haspen. 

En sak till som kan vara bra att känna till, är att alla glaspartier under 60 cm från golvet eller marken utanför ska ha personsäkerhetsglas. Det här är för att förhindra skärskador eller fall genom glaset. Våra fönster är monterade 65 cm från golvet så vi behövde inte beställa till säkerhetsglas till dem.

Ventilation

Det här är ett av de val vi är extra nöjda med!
Med hjälp av ventilerna slipper vi fula väggventiler och de på fönstren, de syns knappt! Trots den smäckra designen ventilerar de dessutom rum upp till 20 kvadratmeter. Så alla våra rum i huset har fått ventiler förutom kök och badrum där man ska undvika att ha ventiler. Det här beror på att tilluften kan göra det svårare för fuktig luft och matos att vädras ut. Där har vi istället mekanisk ventilation. 

Färgval

Vi visste redan från början att vi ville ha engelskt röda fönster på utsidan och vita på insidan. På våra träfönster använder man NCS-kod och färgkoden för engelskt rött är 5040-Y80R. Skulle vi istället ha valt aluminiumfönster är det RAL-kulörer man använder. Både på fönster och dörrar kan man välja olika färg på in- och utsida. Eller en färg på bågen och spröjsen medan karmen lackas i en annan. 

Extra tillval

Vi valde till en sak på våra fönster som vi är väldigt nöjda med. Vi fick tipset av Linnea Fors som driver instagramkontot @ostersaby155 som också har allmogefönster Sekel på sitt gamla fina torp.

Och det var att välja till vita distans- och tätningslister till våra träfönster. Eftersom dessa spröjsade träfönster är tillverkade på ett modernt och energibesparande sätt har de ett stort glas stycke istället för en en ruta innanför varje spröjs som man gjorde förr. Då sitter det en tätningslist och en distanslist mellan fönsterstyckena för att hålla ihop dem och täta fönstren. Genom att välja till att de här listerna är vita istället för aluminium som är standard får man ett utseende så likt gamla spröjsade fönster som möjligt.

Nu ser vi fram emot att byta alla fönster och du ska självklart få vara med och se hur vi gör, så håll utkik!

Kategorier

Nyheter Fönster Dörrar Skjutdörrar Vikdörrar Inspiration
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this