Malou Augustin jobbar som trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner samt skribent i eget bolag. Hon driver även Instagram-kontot @evergreengarden.se där hon lär ut trädgårdstips och visar renoveringen av Stjärnebergagård, det gamla säteriet från 1814. Här får vi se när Malou och hennes man Niclas byter fönster på säteribyggnaden för att ge det tillbaka dess karaktär.

Kvinna monterar fönster

Text och bild: Malou Augustin

När vi var på visning av den gamla gården kunde vi knappt ana vilken historia den bär på. Huset hade blivit förklätt nyare tveksamma renoveringar och inga originaldetaljer fanns att ana. Men så snart köpet var klart började ett detektivarbete för att få reda på mer, både hos hembygdsföreningen, riksarkivet och bakom gipsväggar och masonitskivor.

Fram växer bilden av ett vackert 1800-tals säteri med anor från 1600-talet. En fantastisk byggnad med spröjsade fönster, pardörr och glasveranda. Valet kändes enkelt, vi bara måste ge tillbaka huset sin gamla karaktär! Och det var då vi tog kontakt med Kronfönster. 

Vårt val av fönster

Valet föll på allmogefönster Sekel med sina vackra träprofiler och detaljer som fönsterhakar. Då vi på samma gång vill ha ett energieffektivt hus rekommenderades vi att välja 3-glas ihop med ventiler integrerade i fönstret. Och det är ett val vi är extra nöjda med. På så vis får huset energianpassade fönster, som ger ett jämnare inomhusklimat men samtidigt låter huset andas effektivt och diskret.

Siluett av kvinna som monterar fönster
Person mäter karmmått till nytt fönster
rutten fönsterkarm inför fönsterbyte

Dags för fönsterbyte

Att byta fönster är betydligt enklare än man kan tro! Det gäller bara att ta en sak i taget. Vi har haft hantverkare på plats som varit med och bytt en del av fönstren för att skynda på renoveringen. Men under en ledig dag passade vi även på att själva byta ett fönster och sätta in tre nya nya i husets tillbygda takkupa. 

Det första vi fick göra vid fönsterbytet var att plocka ur det befintliga fönstret.
Då sågade vi helt enkelt av låsbultarna som håller fast fönsterkarmen i väggen och plockade ur det. Sedan sågade vi upp öppningen något för att det nya fönstret skulle passa in.

Därefter byggde vi en ram av reglar som vi monterade i det uppsågade hålet innan det var dags att montera det nya fönstret. Det här är för att ha en jämn och stabil yta att montera det nya fönstret i. En ram som inte rör sig och är helt rakt och vinkelrätt. Det var tvunget eftersom det var en del murket trä vi behövde ta bort. 

Mellan ramen och karmyttermåttet behöver det få plats med ett mellanrum på 1,5-2 cm för drevning, fixeringen av fönstret och tätning så ramen är därför större än karmyttermåttet på det nya fönstret.

Man monterar fönster
Vattenpass mot fönster

Att tänka på vid monteringen

När ramen är på plats är det dags för montering men det finns ett par saker man kan tänka på. För det första, hantera fönstren varsamt, de är tunga. Så plocka ur rutorna ur karmen och ställ åt sidan så länge. Då blir det mycket lättare att hantera och montera fönsterkarmen.

Var också noga så att du inte blandar ihop vad som är in- eller utsida och monterar det åt fel håll. För oss är det enkelt eftersom utsidan är röd och insidan vit, då får man bara hålla reda på vad som är upp och vad som är ner. På utsidan av fönsteröppningen skruvar vi dessutom fast ett par tvärgående träbitar i överkant, för att stoppa fönstret från att kunna trilla ut när vi jobbar med det.

Montering

Det första vi gör vid monteringen är att ställa in fönsterkarmen i öppningen. Sen sätter vi in kilar i hörnen på karmen och se till att karmen är rak med hjälp av ett vattenpass. Det här får man kika på både i vågrät och lodrät vinkel.

När fönsterkarmen är helt rakt är det dags att dra åt karmhylsorna. De sitter förmonterade i fönsterkarmen. Man börjar med de två nedersta hylsorna och tar sedan en extra koll med vattenpasset så fönsterkarmen är rak i lodrät vinkel innan det är dags att skruva åt de översta karmhylsorna också.

Alla karmhylsor ska skruvas så det sitter i spänn, då är det återigen lämpligt att ta vattenpasset och se så allting är rakt, både i lodrät och vågrät vinkel.Kontrollera hellre en gång extra med vattenpasset än att chansa med risk att det blir snett.

Nu är det momentet med karmskruv kvar, och eftersom det finns så många olika väggmaterial följer de inte med. Vi har använt karmskruv för trä. När karmskruven är ordentligt fastskruvad är fönsterkarmen på plats!

Det enda som saknas nu är så klart fönsterrutorna! De här monterar vi från utsidan, för i helt öppnat läge hakas de enkelt på gångjärnen.

Vårt bästa tips är att vara två så att en kan sikta in så gångjärnet är rakt över det nedersta fästet. Och den andra styra in så att de övre gångjärnen hamnar i linje med de övre fästena. Då är det bara att sänka ner fönstret så hakar alla gångjärnen fast sig.

Renoveringsobjektet
Nymnonterat Kronfönster

Efterarbete

När fönstren sitter på plats behöver man dreva och isolera runt fönstren. Det gör vi i samband med ny panel på utsidan och innerväggar på insidan. Nästan färdiga med andra ord…

Hur gjorde vi vid nymonteringen då?

Monteringen av nya fönster som vi satte i takkupan går till på egentligen precis samma sätt. Den stora skillnaden är att reglarna i konstruktionen är anpassade efter fönstrets storlek. Här valde vi ett stort 2-lufts fönster i mitten och ett 1-lufts fönster på vardera sida på grund av takbjälkarnas placering. Det ena 1-lufts fönstret hamnar i ett badrum medan det andra hamnar i en trappuppgång.

Båda fönstren är öppningsbara och det kan tyckas onödigt i trappuppgången. Men eftersom vi ville ha ett öppningsbart fönster i badrummet behövde vi ha det i trappuppgången också. Det här på grund av utseendet på fönstren. För om vi hade valt ett fast fönster och ett öppningsbart fönster hade de haft olika proportioner på utseendet och vi ville att de skulle vara likadana.Och faktiskt så är det extra vackert med detaljer som fönsterhakar oavsett om fönstret kommer att öppnas eller inte.

Vad händer framöver på det gamla säteriet?

Det som komma skall på det gamla säteriet är förutom tak- och fasadbyte att återuppbygga den gamla glasverandan och byta ytterdörrar så att de blir någorlunda lika originalet på huset.  Så håll utkik för det kommer ni absolut att få följa med och se när vi gör!

Kategorier

Nyheter Fönster Dörrar Skjutdörrar Vikdörrar Inspiration
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this