Det beror på material och miljö

Fönster utsetts för stora påfrestningar av väder och vind men håller du dina fönster i gott skick kommer de att behålla sin funktion, se snygga ut och hålla under en lång tid framöver. Hur mycket underhåll dina fönster behöver beror dels på i vilket material som fönsterkarmarna och fönsterbågarna är tillverkade av och i vilket väderstreck som de är placerade. Fönster som utsätts för mycket sol, vind, fukt och olika föroreningar slits fortare än fönster som är placerad på mer skyddade ställen. Hur gör man då när man ska underhålla sina fönster?

Det finns olika typer av fönster. De vanligaste är träfönster, PVC-fönster och aluminiumfönster. Träfönster måste man renovera och måla om med jämna mellanrum medan PVC-fönster och aluminiumfönster i stort sett är underhållsfria. En bra rutin är att se över husets alla fönster minst en gång varje år oberoende av om du har träfönster, PVC-fönster eller aluminiumfönster. Fönster som sitter placerade på husets södra och västra fasad eller som utsätts för havsluft och mycket sol är mest utsatta och därför ser underhållningsarbetet olika ut på fönster som sitter på samma hus. Fönster och för den delen även altandörrar i söderläge kräver alltså tätare underhåll än fönster och dörrar som är placerade i norrläge.

Om du har träfönster

Har du träfönster är det en bra vana att årligen torka av de utvändigt målade delarna med målartvätt. På så sätt får du bort föroreningar och andra partiklar som kan binda fukt och leda till röta och svampangrepp. Det gäller nämligen att se upp med fukt som lätt kan få grepp om och tränga in i träet. Att arbeta förebyggande sparar tid, kraft och pengar. Målar du om fönstret innan färgen har börjat släppa räcker det med att tvätta och sedan rugga upp ytan med ett sandpapper före målning. Har däremot färgen börjat flagna och kittet som håller rutan på plats smulats sönder är det hög tid att skrapa, måla och kitta fönstret. I de flesta fall behöver du inte montera bort fönstret utan kan skrapa, slipa och måla fönstret när det sitter på plats. Tycker du att det känns enklare tar du ner fönsterramarna och skruvar bort alla beslag före målningen. Innan du börjar måla ska du se till att borsta bort eller dammsuga bort alla små färgflagor och andra smutspartiklar. Undvik att måla dina fönster i gassande solsken men se också till att det inte är för fuktigt väder ute. Det finns träfönster som är klädda med aluminium. Dessa fönster står emot yttre påverkan från sol, vind och vatten mycket effektivt och behöver inte alls samma underhåll som vanliga träfönster.

Om du har PVC-fönster

Fönster i PVC och aluminium behöver inte målas om men även dessa fönster mår bra av en tillsyn en gång om året. Passa till exempel på att torka av ramar och eventuella spröjs samtidigt som du putsar glasen. Det kan också vara en god idé att samtidigt passa på att smörja och tvätta rent beslag och rörliga delar som gångjärn och låsanordningar som sitter på fönstret. Den plast som finns i PVC-fönster kan komma att gulna något efter några år men håller du efter fönstret och tvättar det regelbundet kan du förhoppningsvis undvika detta.

Sammanfattning

Som du nu har läst finns många anledningar att vårda och ta hand om sina fönster. Du förlänger helt enkelt livslängden, bevarar funktioner och dessutom gör rena och snygga fönster mycket för husets helhetsintryck. Undersöker och underhåller du dina fönster med jämna mellanrum kommer du att upptäcka eventuella skador i tid och då blir det också mycket lättare att åtgärda dem och du kommer då att kunna njuta av dina fönster under lång tid framöver. Fönster av hög kvalitet håller med andra ord i många år om du tvättar och underhåller dem regelbundet!

Kategorier

Nyheter Fönster Dörrar Skjutdörrar Vikdörrar Inspiration
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this