Energifönster och u-värde

Fönster med superenergiglas, isolerpaketet och lågemissionsglas från Kronfönster är så bra isolerade att de i vissa fall till och med är bättre isolerade än väggen.

Några av våra fönster är till och med så bra isolerade att de släpper in ljus och värme under ett år, än de släpper ut, dvs de har ett positivt energivärde. Hur kan de hålla så hög isolering och hur fungerar tekniken bakom våra energifönster? Se videon.

Kronfönster tillverkar bara energifönster och dörrar, i alla typer av utföranden och material.
Men vad är då ett energifönster?

Formeln för att beräkna värmefölusten från ett fönster är.
W= (Uw * m2 * dT * h) / 1000
W= värmeförlusten i kWh
Uw = Exakt U-värde för HELA fönsterkonstruktionen, fönsterkarm, fönsterbåge och glas.
m2 = Fönstrets (konstruktionenes) kvadratmeteryta
dT = Skillnaden i temperatur mellan inne och ute i ºC grader celsius
h = Tiden i timmar.

Enkelt exempel:
Värmeförlusten i en balkongdörr med måtten 0,9*2,1 m för vilken u-värdet är 1,2 W/m2*K för hela konstruktionen, gånger den genomsnittliga temperaturskillnaden av 20 grader, under en månad.

Blir då…
W= (1,2 * 1,89 * 20 * 744) / 1000 = 33,75 kWh

uvärde fönster

u värde på fönster energifönster.
När du står inför ett fönsterbyte, välj alltid energifönster. Priser på energifönster hittar du här

På Kronfönsters huvudkontor på Illervägen 3 i Växjö sitter Sveriges äldsta pvc fönster installerade. De är av samma typ som vi tillverkar idag, Kronfönster Avans. 100 pvc fönster som i 30 år har utsatts för väder, vind, sol och slitage. För dig som har långt att åka kan vi här berätta. De har minst 100 års livstid kvar ! Det fina är ju att de inte är målade, kittade eller utsatta för andra typer av underhåll. De är avtorkade med en disktrasa en gång om året, för att hålla smutsen borta. Vad gör du med din fritid/semester när du slipper måla fönster ?

De installerades samma år som fastigheten byggdes, 1982 och är av samma typ som vi fortfarande tillverkar. Detta är Sveriges äldsta installerade pvc fönster och de fungerar ofta som referensobjekt för oss när våra kunder och samarbetspartners vill se hur tidens tand påverkar pvc fönster. Vi bjuder ofta in byggföretag och bostadsrättsföreningar hit på visning, skeptiker till pvc fönster blir oftast övertygade. De är fortfarande, lika vita och fina som när de tillverkades.

Ofta får vi höra från kunder att man är rädda att de gulnar, bleks, och blir fula med åren. Det kan vi med det bestämdaste dementera. Kronfönsters pvc fönster är lika fina efter 30 år som de är när de är nytillverkade. Det fina är att de bara suttit där år från år, utan minsta omtanke. De har aldrig skrapats, kittats eller målats. De har bara suttit där och sparat en massa energi och uppvärmningskostnader åt oss. De stänger mycket effektivt ute allt ljud från omgivande trafik. De gör sitt jobb, år efter år, utan minsta omtanke från vår sida. Så ska ett riktigt bra fönster vara. Pvc fönster från Kronfönster, kvalitet in i minsta detalj, år efter år efter år. Kom och titta själv på våra pvc fönster!

Alla Kronfönsters dörrar och fönster är så kallade energifönster. Ett energifönster är som namnet säger ett fönster som sparar energi och som har mycket eller exeptionellt goda isoeleringsegenskaper.

Med ett energifönster menar man vanligen att fönstret ska ha en värmegenomgångskoefficient (U-värde) på högst 1,2 för hela fönsterkonstruktionen. 1,2 W/m2 k som u värde är extremt lågt och för en så låg värmegenomgångskoefficient (U värde) krävs också väldigt bra glas.

Alla Kronfönsters produkter har lågenergiglas. Den nya generationens lågemissionsglas. Detta innebär exeptionella värmeegenskaper. Glas som är energiglas superenergi (av så kallad lågemissionstyp), vilket innebär att det finns en tunn metallyta som ligger på ytterglaset och denna fungerar som ett filter, som släpper in långvågig strålning från solen men som stoppar kortvågig strålning (rumsvärmen) från att tränga ut. Detta ger exceptionella isoleregenskaper
för energifönstret.

Som en ren bonus så är numera alla våra fönster, skjutdörrar och skjutpartier dessutom extrautrustade med ”isolerpaketet”, vilket innebär att vi har isolerat aluminiumramen som är runt glaskassetten. Detta har vi gjort för att bygga in ytterligare en bruten köldbrygga i ditt nya fönster. Isolerpaketet sparar dig ytterligare 10 %, det innebär att ditt glas från Kronfönster är ytterligare 10 % bättre isolerat än andras.

Ett energifönster har en glaskassett och den består då av 2 eller 3 glas med distans emellan som också är argonfyllda på moderna glas av lågemission. Alla Kronfönsters fönster har även glaskassetter av energiglas med argonfyllning.

Om du är intresserad av att köpa pvc fönster, så är det några saker du bör väga in. Förutom självklart priset, titta på garantier och undersök din leverantör närmare. Hur länge har företaget funnits ? Hur mycket omsätter det och känner du till några andra som köpt av dem. Helt enkelt, har företaget några muskler om något skulle hända ?

Dessa frågor kan bli direkt avgörande om du senare skulle få problem eller behöver hjälp med dina fönster. Kronfönster är ett stabilt företag med gott renomé som har funnits länge. Kronfönster har 1000-tals nöjda kunder och detta har faktiskt gjort oss till Sveriges snabbast växande fönstertillverkare.

Kronfönster har som uttalad filosofi att hålla lågt pris, men det finns några saker till du ska väga in innan du bestämmer dig. Små detaljer som Kronfönster har tänkt på, som gör hela skillnaden.

Till exempel fönsterblecksspåret. Detta har Kronfönster haft som standard i många år. Varför ? Därför att annars blir installation av fönsterbleck både dyrt, fult och det riskerar att inte hålla tätt. Många är de kunder som köpt importerade pvc fönster, monterat in och sen kommer plåtslagaren och ska sätta blecken. Det går inte, finns inte plats och blir väldigt dyrt när plåtslagaren lägger många timmar på att lösa problemet. Med Kronfönster slipper du detta. Fönsterbleck monteras på 5 minuter och det blir en snygg finish på dina nya fönster. Kronfönster säljer både på pris, kvalitet och även på estetiken. Det blir helt enkelt snyggt, när våra fönster är färdigmonterade.

Ett energifönster har en glaskassett och den består då av 2 eller 3 glas med distans emellan som också är argonfyllda på moderna glas av lågemission. Alla Kronfönsters fönster har även glaskassetter av energiglas med argonfyllning.

energifönster från Kronfönster

FEL! Fönsterblecket infällt på det ”tyska sättet”, instucket i spår under pvc fönstret. Passar bra i Tyskland, svårt, fult och dyrt (på grund av mycket merarbete för plåtslagaren) på Svenska hus.

energifönster från Kronfönster

Fel! Fönsterbleck popnitat på karmen. OBS ! Inga garantier från Kronfönster gäller för sådant montage. Här finns mycket stor risk för att vatten kan rinna mellan karm och fönsterbleck. En mycket dålig lösning. En genväg som kan bli dyr!

energifönster från Kronfönster

Rätt Kronfönsters lösning för fönsterbleck på plastfönster. Denna infasning är standard på våra fönstersystem, Avans, Polaris, Premium och Passivhaus. Fönsterblecket monteras på samma sätt som på våra träfönster. Enligt svensk standard. Snyggt och prydligt, utan risk för vattenintrång och du sparar garanterat sköna tusenlappar på plåtslagerijobbet.

Kronfönsters patent, som gör att du kan köpa pvc-fönster hos oss som går att montera med karmskruv. Slipp kladdigt fogskum, installera Kronfönster.

karmskruv-pvc-fönster

Kontakta oss

Traditionsfönster AB (VPR se 1947 AB under namnbyte)

Huvudkontor: Fullständigt showroom,
utställning & fabriksförsäljning.

Sandvägen 2, 352 45 Växjö

Telefon: 0470-79 50 50

Epost: info@kronfonster.se

Öppettider

Mån-Fre

Butik: 08.00-17.00

Telefon: 07:00 - 17:00

Växel 07.00-17.00

Lördagsöppet Växjö

Gillar du denna sidan om fönster och dörrar?