Välj rätt fönster till rätt hus med fönsterväljaren

Kronfönsters fönsterväljare hjälper dig att hitta rätt stil och fönster till ditt hus.

Att välja rätt fönster är inte helt lätt. Valet handlar om så väl kvalitet, funktionalitet, pris som utseende. Oavsett om du bygger nytt hus eller om du ska byta ut befintliga fönster på ditt hus så är det viktigt att göra ett noggrant val.

Kronfönster har småländska fönster till alla hus. Vilken typ av hus har du?

kulturfönster

1800-1940-tal

Kännetecknas av torp, mangårdsbyggnader och villor i olika stilar som allmoge, villaromantik, Jugend och klassicism. Varje stil har sina unika egenskaper med olika antal lufter och spröjningar med en sak gemensamt: Fönster i klassiskt utseende med tidstypisk design.

fasta fönster

1930-1960-tal

Funkis och svensk funkis. Känns oftast igen på hus med raka och kubliknande former. Fönster från denna tidsperiod hade oftast ett minimalistiskt och enkelt utseende med rena glasytor utan spröjsar. Fönster med stående poster förekom frekvens där posten förskjutits för att ge ett asymmetriskt utseende. Formgivningen på fönstren känns igen på de raka profilerna utan detaljbearbetning.

aluminiumfönster

1970-1980

Under denna era var det vanligt med massproducerade hus. Fönsterlisten var ofta rak och okomplicerad och det är inte ovanligt att utsidan laserades i en brun kulör. I kök och vardagsrum förekom ofta bredare fönsterpartier.

1980 och framåt

Moderna hus har ofta en stor individuell prägel. Här förekommer såväl fastigheter med vältilltagna glasytor i modern stil som hus i klassisk stil.

sommarstuga fönster

Fritidshus

Huset på landet som finns i otaliga varianter och storlekar, enklare utföranden med okomplicerade fönsterpartier eller lösningar med stora glaspartier och skjut- och vikdörrar.