Vackra fönster

Kronfönster genomför då och då en tävling om vem som har Sveriges vackraste fönster. På sidan kan du se bilder och läsa mer. Skicka gärna in ditt eget fönster till oss så är du med i kommande tävlingar, det behöver inte vara ett Kronfönster du har, men det glädjer ju såklart oss om det är det.

Här är vinnarna i senaste tävligen.

 

Guld – Michelle’s Passion (30 poäng)

Med betyg från samtliga i juryn (10, 8, 6, 6) flög Michelle in på förstaplatsen. Jag tror det är många som drömmer om att ha exakt en sådan här glasveranda. Ett utrymme där fönstren släpper in naturen och omgivningen i huset.

Och Michelle har verkligen lyckats göra det fint. Det här är ett ställe där man vill skåla i punsch. Måhända en segerskål!

michelle1

Silver – My Lovely Things (26 poäng)
Anna Truelsen från bloggen My Lovely Things berättade för oss att folk ställde sig lite frågande när de bytte ut alla panoramafönster från 60-talet till 100-åriga korspostfönster.

Juryn verkar inte sälla sig till den skaran. De tycker att bytet var klokt. Även det här bidraget fick poäng av samtliga (10, 8, 6, 2)

my-lovely-things-1

Brons – Husprojektet (20 poäng)
Det här är ett spännande fönster som skapar en unik plats i huset. Fönstret förvandlar en dunkel vrå till ett fantastiskt rum. Att det sitter i en gammal skola på Gotland gör liksom inte saken sämre.

Men bronset får vi tacka den kvinnliga delen av juryn för. För dem var det här bidraget i poängtopp (10,8,2)

husprojektet

Vackra fönster

Vad är vackert för dig?

Det som är vackert för en person behöver inte alls vara det för en annan. Som vi vet ligger skönheten mycket i betraktarens ögon. Men samtidigt verkar det finnas skönhet som har överlevt i tusentals år och som uppskattas av människor från olika kultur. Så kanske finns det inslag av objektivitet i skönheten trots allt? När det gäller fönster är det säkert likadant. Först och främst är det du som ska avgöra vad du tycker är vackert. Det kan handla om äldre träfönster men det kan lika gärna vara nya moderna aluminiumfönster. Oavsett vilket så kommer här lite inspiration och idéer kring hur man kan hitta riktigt vackra fönster till sitt hem. Du kanske ska byta ut dina befintliga fönster eller håller på att bygga ett nytt hus och funderar på vilka fönster du ska välja? Förhoppningsvis kan den här artikeln bidra med lite kunskap och nyttiga tips.

Halvrunda fönster

En variant på lite mer speciella fönster är de halvrunda fönstren. De blir en dekoration i sig och att montera in halvrunda fönster är ett fantastiskt sätt att göra sitt hus personligt och unikt. Halvrunda fönster kan tillverkas i till exempel plast, trä eller trä och aluminium. En av de saker som är unika med halvrunda fönster är själva monteringen. Det behövs en halvrund öppning i husets fasad och denna ska matcha dimensionerna för det halvrunda fönstret. Ibland kan det vara svårt att skapa en passande öppning och då kan man behöva använda sig av specialmaskiner för att såga ut öppningen.

Runda fönster

En annan lite ovanlig fönstermodell är de runda fönstren. Att installera runda fönster är en chans att göra sitt hus mer personligt, eftersom de fungerar som en vacker dekoration som absolut bidrar till husets genuina och personliga känsla. Kom ihåg att du har möjlighet att själv forma utseendet på ditt hus utifrån dina egna önskemål. Med hjälp av vackra fönster kan du skapa en inomhusmiljö som är ljus och behaglig och samtidigt får huset ett vackert yttre som säkert kommer att beundras av alla dess besökare.

Kulturfönster

Kulturfönster brukar man kalla gammaldags, vackra fönster som passar allra bäst till trähus. Om du söker efter en klassisk stil på ditt hus så kan kulturfönster vara ett riktigt bra alternativ. Till kulturfönster hör ofta spröjs och då är djupet och bredden på spröjsen avgörande för hur vackra fönstren blir. En annan mycket viktig egenskap hos kulturfönster är att de ska ha en vacker profilering på bågar, poster och karmar. Detaljerna är viktiga när det gäller kulturfönster. Om tillverkaren kompromissar med detaljerna blir fönstren inte vackra.

Träfönster

Ett träfönster är ett fönster vars karm och båge är tillverkade helt i trä, interiört och exteriört. Träet målas med grundfärg och toppfärg. Träfönster passar utmärkt i de allra flesta hus, inte minst i äldre hus där den rena träkänslan både utvändigt och invändigt skapar ett genuint och gammaldags intryck. Träfönster passar ihop med spröjs och kan skapa en känsla av att fönstret är äldre än vad det är. Idag är det vanligt att man vill skapa en lantlig, gammaldags charm i sitt hem. Med hjälp av träfönster så ökar chanserna betydligt att uppnå detta. Trä en vacker naturprodukt med flera praktiska egenskaper.

För de flesta är träfönster ett helt naturligt val om det gäller en villa eller ett trähus. Om du tar hand om och underhåller fönstret som sig bör så kommer det att klara sig länge. Träfönster finns i flera olika modeller, du kan välja mellan sidohängda fönster, flerglasfönster och fasta fönster. Priserna varierar ganska kraftigt så jämför gärna ett antal olika produkter innan du gör ditt val.

Kategorier

Nyheter Fönster Dörrar Skjutdörrar Vikdörrar Inspiration
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this