Vad är en fönsterdörr?

I fönstervärlden kallas balkongdörrar eller altandörrar för fönsterdörrar. Dessa dörrar är nämligen baserade på fönster, de har samma egenskaper och funktioner som fönster men är anpassade till dörröppningar. En fönsterdörr förbinder inomhus med utomhus, släpper in ljus i rummet och skapar en luftig och härlig känsla i hemmet. Fönsterdörrar finns i olika material och i flera olika utföranden så att du enkelt kan hitta en fönsterdörr som passar perfekt i just ditt hem. Det finns enkeldörrar, pardörrar, skjutdörrar och vikdörrar och dessa är antingen helglasade eller halvglasade och är vad man brukar kalla fönsterdörrar med bröstning. Här ska vi titta närmare på skillnaden mellan fönsterdörrar helt i glas och fönsterdörrar med bröstning.

Skillnaden mellan en helglasad och bröstad fönsterdörr

En helglasad fönsterdörr är en dörr med glas i hela fönsterbågen. En fönsterdörr helt i glas ger en mer modern känsla och skapar ett fantastiskt ljusinsläpp i rummet. Du får också en härlig utsikt genom dörren. En fönsterdörr med bröstning är en dörr där den nedre delen är täckt av trä, PVC-plast eller aluminium. En fönsterdörr med bröstning ger ett mindre ljusinsläpp i rummet men istället så får du ett bättre insynsskydd och därför passar fönsterdörrar med bröstning bra om rummet vetter mot till exempel en gång- eller cykelväg eller om du vill slippa se till exempel ett balkong- eller altanräcke. Höjden på bröstningen varierar men om fönsterdörren med bröstningen är placerad bredvid ett fönster bör bröstningen sluta på samma nivå som fönstret. Då får du en rak och snygg linje i rummet. Både fönsterdörrar helt i glas och fönsterdörrar med bröstning kan du få med spröjs. Det kan ge en charmig och snygg inramning men det viktigaste är att du väljer en fönsterdörr som matchar husets karaktär husets övriga fönster.

Välj en fönsterdörr i samma stil som ditt boende

Att fönsterdörren passar med huset och övriga fönster är alltså viktigt men du ska också fundera på till exempel vilket material i dörren som passar ditt hus bäst, om du har några säkerhetskrav och vilket U-värde du önskar. Trä är ett vanligt material i fönsterdörrar. Det finns även dörrar i trä som är aluminiumbeklädda och därför står emot väder och vind mer effektivt än vanliga trädörrar. En fönsterdörr i trä bör du kontrollera och underhålla någon gång per år så att inte fukt tränger in i träet. När färger släpper är det dags att måla om dörren. Det finns även fönsterdörrar i PVC-plast och aluminium. Dessa dörrar är tåliga, slitstarka och kräver minimalt med underhåll. Det kan dock ändå vara bra att kontrollera dörren och rengöra den ungefär en gång om året. Varför inte göra det till en vana varje gång du putsar glaset i dörren? När det kommer till säkerheten finns flera saker att tänka på. Titta på låset och gångjärnen men även hur infästningen och listen runt glaset är gjord och till slut är det bra att fundera över fönsterdörrens U-värde. U-värdet förklarar hur välisolerad fönsterdörren är. Ett lågt U-värde betyder att dörren är energieffektiv och som därför kan hjälpa till att minska husets uppvärmningskostnader.

Fönsterdörrar påverkar, som vi har läst, husets karaktär och därför är det viktigt att du väljer en dörr som matchar dess stil och karaktär. Om du ska välja en helglasad fönsterdörr eller en dörr med bröstning beror alltså på vilken typ av hus du bor i. Du ska såklart även välja efter tycke och smak. Vilken fönsterdörr tycker du helt enkelt är snyggast? När du har bestämt dig för vilken dörr du vill ha ska du även fundera över vilket material dörren ska vara tillverkad i och vilka egenskaper och funktioner du vill att den ska ha. När fönsterdörren väl sitter på plats är det bara att njuta. Den ger faktiskt lite extra vardagslyx. Det är fantastiskt att kunna öppna upp dörren och släppa in utomhusluften och kanske sätta sig på balkongen eller altanen och njuta av en kopp kaffe.

Läs mer om våra fönsterdörrar Köp fönsterdörr i butiken

Kategorier

Nyheter Fönster Dörrar Skjutdörrar Vikdörrar Inspiration
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this