I samband med att vi startat vår nya tillverkning i Rottne av Pvc fönster, Kronfönster III får vi göra många intervjuer med pressen.
Här kommer en av dem som jag just gjorde.
1) Hur många anställda blir det i Rottne?
När fabriken är utbyggd helt som jag vill ha den kommer vi att vara 10 personer där, det är optimalt med den maskinpark och de ytor vi har där. Men den går att göra dubbelt så stor, men rätt liten investering.
2) Varför väljer ni egen tillverkning framför import?
Flexibilitet, snabbhet och värdet i Svensktillverkat är det korta svaret. Det finns såklart ett värde i ”made in Sweden”. Vi tillverkar också i Östeuropa som vi tidigare pratat om, vi har ett par fabriker som bara tillverkar åt oss, kostnaden är lägre, men flexibiliteten blir lidande. Vissa fönster och dörrar är också kostnadseffektivare att tillverka i Sverige och vissa kunder vill bara ha Svensktillverkade produkter. Sen får vi kortare ledtider också med tillverkning i Sverige. VI har allt material på lager, det enda vi inte kan styra leveranstiden på är själva glaset. Vi räknar med cirka 2 veckors kortare leveranstid på våra pvc fönster som vi tillverkar i Sverige. Sen är det också så att om du äger en egen tillverkning kan du pressa priserna mot de som försöker sälja till dig. Vi får ofta förfrågningar om samarbeten med olika fönstertillverkare i Östeuropa och Ryssland. Om man då själv äger en fabrik, har man också kontroll på alla delar av kedjan och du vet vad allt kostar. Profiler, beslag, glas, arbete, transport. Därför så kan vi då också pressa priset mot dessa leverantörer. Det finns alltså också dolda värden med egen tillverkningskapacitet.
3) Finns planer på en svensk träfönsterfabrik också? (I så fall varför – och ungefär när/var?)
Absolut! För exakt ett år sedan, strax före jul 2011 höll jag på att starta en ny träfönsterfabrik. Det var en Svensk fönstertillverkare som gick i konkurs. Jag såg stor potential hos detta företag, men de hade ingen tradition av att sälja.
Att sälja är Kronfönsters styrka, det är så jag har startat och utvecklat företaget. Det är så man ska börja, först bygger man en marknad för sina produkter, köper och säljer helt enkelt. När man kan det, då kan man börja bygga upp egen tillverkning. Det är så som Kronfönster har gjort. Jag startade företaget 2005 och Kronfönster gick från noll till flera miljoner i omsättning. Då bestämde jag mig för att köpa tillverkningskapacitet själv. Samma sak med träfönster. Jag resonerade så att om vi kan växa med 700% på 5-6 år på pvc fönster som är 15% av den Svenska fönstermarknaden, vad kan jag då göra med de resterande 85% som träfönster utgör? Jag byggde sakta men säkert upp en produktportfölj med produkter som jag själv valde ut, började sälja, när vi hade marknaden, då köpte jag en träfönsterfabrik.
För att återgå till förra årets projekt med den konkursade fönstertillverkaren. Jag såg en stor potential i detta företag. De hade 90 % företagskunder, för Kronfönster var det motsatt, vi hade mest privatkunder. Vad jag ville göra var att snabbt få tillgång till ett kundregister på företagsmarknaden samtidigt som detta företag fick tillgång till vår stora tillströmning av privatkunder. Det hade varit en oslagbar kombination! Jag hade lätt kunnat dubbla omsättningen på det företaget på några år. Men nu blev det inte så. De gamla ägarna och jag låg och budade mot banken. Jag försökte få till stånd ett möte med dem, men de gamla ägarna var trångsynta. De ville driva detta företag (som gått i arv i 3 generationer) vidare helt själva. Jag tror de var rädda för att släppa in en extern part. De gamla ägarna ville inte träffa mig för att diskutera. Jag såg det som en omöjlighet att starta om utan de gamla ägarna av olika skäl, så jag drog mig ur affären. Men jag kan lova att om motsvarande tillfälle dyker upp igen, så är jag där. Som det känns just nu så är det ett för stort jobb att starta en helt ny fabrik för träfönster från scratch i Sverige, som vi nu gjort i Rottne med pvc. Antingen tar Kronfönster över befintlig fabrik i Sverige, eller så växer vi utomlands. Vi får se.
4) Hur stor andel har pvc respektive trä hos er?
Den brukar ligga på 80-20. 80 % pvc fönster och 20% träfönster. På träfönster är vi inte starka på volymprodukter, där är vi inriktade på ”engineered windows” det vill säga kundanpassade lösningar. Vi kan göra precis ALLT på träsidan och ju mer special kunden vill ha, desto bättre blir vårt slutpris mot andra leverantörer eftersom vår träfabrik är väldigt flexibel. Jag letar efter en riktig volymtillverkare av träfönster i Europa, så vi kan ge en match där också, på vita standardfönster i modulmått. Det är svårt dock. Alla gör inåtöppnade fönster, jag vill tillverka utåtöppnade i volym.
5)Hur är marknadsläget generellt just nu – känner ni, som de flesta andra, av minskad efterfrågan?
Ja, det är tuffare nu. Vi ser och hör det hela tiden. Min budget håller inte i år. Jag hade räknat med en högre tillväxt. Som det ser ut nu så ökar vår försäljning med 20% ungefär för 2012.
6) Något segment som går bättre än övrigt…?
På marknaden, nej. Men hos Kronfönster ja. Vi har de senaste åren medvetet börjat satsa på objektsmarknaden. Vi bygger upp ett nät med installatörer runt om i Sverige som både säljer och installerar våra produkter. Sen börjar vi också knipa de stora objekten nu. Nyligen fick vi en stor order på pvc fönster. Vi ska tillverka och installera 3500 fönster i Stockholm. Detta projekt har vi precis inlett och det kommer ge utslag först 2013. Men vi har flera nya liknande projekt på väg in.
Carl-Gustaf Svensson
Kronfönster AB
Kategorier