Allmogefönster är fönster i gammal stil. Marknadens bästa garanti, 30 år mot röta. Gamla hus som behöver fönster i tidstypisk stil men med modern isolering. Kronfönster Sekel finns som 2-glas eller 3-glas. Hos Kronfönster är det du som är designer, ingen vet bättre än du vad som passar ditt hus och din smak. Vi bygger Sekel som en förlängning av din och husets själ. Vi tillverkar Titan helt på kundorder och du har i princip oändliga valmöjligheter vad gäller storlek, färg, form, spröjs.

Med våra träfönster följer hantverk och hög kvalitet och våra kulturfönster går endast att köpa direkt av oss, ej i byggvaruhandel.

Sekel tillverkas på kundbegäran efter dina önskemål. Det innebär att alla fönster är unika. Materialkvalitén är hög, vi använder stor andel kärnvirke. All furu är fingerskarvad och fri från kvist.

kulturfönster

Om vårt kulturfönster Titan

 • Allmogefönster med tunna fina profiler och stor glasyta
 • Vacker gammeldags utseende på fönstrets delar
 • Fasta smäckra spröjs med klassisk pärla
 • Varm konstruktion med 2- eller 3-glas
 • Haspar, hakar och stormhake i gammal stil
 • Alla trädelar tillverkas av fingerskarvad lamellimmad furu som är kvitsfri
 • Fri måttsättning i millimeter, alla färger som tillval
 • Varmkantslist mellan glasen i ljusgrå ton, ingen metall

Fönsterlås

Klassiska fönsterlås med hasp och hake är alltid standard hos vårt allmogefönster.

Allmogeprofil

Den vackra allmogeprofilen ger ett karaktäristiskt utseende och återfinns såväl på fönster som på fönsterdörrar i modellserien.

Stormhake

Det eleganta uppställningsbeslaget sitter alltid monterat vid leverans och ger både ett gammaldags utseende och gör det möjligt att vädra på ett bekvämt sätt.

Fast träspröjs

Vackert bearbetad spröjs med pärla som på fönster förr i tiden. Spröjsen ligger både mot glasens insida och utsida och ger ett glasavdelande intryck.

Tekniken för att tillverka träfönster det skiljer sig mycket mellan olika producenter. De största aktörerna på marknaden massproducerar fönstren i stora produktionslinjer med maskiner där allt går med automatik. Den mänskliga känslan för detta härliga naturmaterial – träet – har gått förlorat. Dessutom används ofta den billigaste typen av virke, massiv trä, alltså längssågade träbitar i hela stycken och med knagg i ändträt. Så gör inte vi. Vi vill bygga fönster för generationer, som håller och där träkänslan kommer fram. Men en hög andel kärnvirke helt knaggfritt och egen teknik för impregnering kan vi därför ge dig marknadens bästa rötskyddsgaranti, hela 30 år.

Problemet med massivt trä är flera. För det första så innehåller det knaggar och kvistar. Dessa lackas såklart över, men de finns där under färgen och de kommer att blomma upp så småningom. Nästa problem är vidstyvheten. Trä är ett levande material som förändras av värme och kyla, fukt och torka. Vi säger att de ”slår sig”. Tillverkar man fönster eller dörrar av massivträ som är för stort så kommer de slå sig med tiden.Kronfönster Kulturfönster ger ditt hus det tidstypiska utseendet men ger dig modern isolering. Din uppvärmningskostnad sjunker men ditt hus behåller eller kanske till och med förbättrar sitt utseende. Kronfönster tillverkar fönster i gammal stil som verandafönster även för orangerier och kulturhus. Kronfönster Titan är godkända för K-märkta hus. Kulturfönster Titan finns även som altandörrar och pardörrar som vi har i lager för omgående leverans. Gå till vår webbshop för att beställa eller bygga ditt eget fönster utifrån dina mått.

Allmogefönster Titan 3-glas – vårt flaggskepp – använder vi dubbla lågenergiglas med U-0,7 som standard. Kraftigare karm-djup på 114 mm, vilket gör fönstren bra isolerade och ger en hög vridstyvhet för hela konstruktionen. Vi använder oss av fingerskarvad, långsamväxande furu, vilket gör att fönstren blir helt kvistfria samt att vridstyvheten förbättras ytterligare. Vårt erbjudande på måttbeställda träfönster är svårslaget. Vi tillverkar fönster efter dina önskemål så att de passar i ditt hus, oavsett vilken stil det har och när det är byggt. Ett nytt fönster ska inte bara ha hög kvalitet, det ska smälta in där det sitter.

Material: För att tillverka våra träfönster använder vi främst kärnvirke. Kärnviket är mittstycket av trädet där virket är som hårdast och bäst impregnerat. Vi använder vi fingerskarvat trä, detta för att fönstret ska behålla sin vridstyvhet och stabilitet.

Hyvling, slipning och lackning: Sedan hyvlas och putsas träet innan trästommen/fönsterkarmarna dränks i impregneringsbad. Fönstret (karmarna) lackas tre gånger – två gånger med grundfärg i samma kulör som fönstret och en gång med ytfinish. Mellan varje lager lack så putsar/slipar vi ner lacken för att den ska bli jämn och blank.

Beslag: Alla beslag, gångjärn och glas monteras manuellt och testas av fönstersnickaren.

Kvalitetskontroll: Slutligen kontrolleras fönstret visuellt och funktionstestas av kvalitetsansvarig. Inte fören det passerar utan anmärkning är fönstret redo för leverans.

Våra kulturfönster kan fås som 1-, 2-, 3- eller 4-luft. Du kan köpa dina fönster helt skräddarsydda, med exakt passning till ditt hus ner till millimetern, i alla storlekar, färger, glas med mera. Nu kan du även får dina nya Kulturfönster allmogefönster med tidstypiska beslag. Till exempel vinklar i ändarna som fönstren såg förr, även med gångjärn i gammal stil, dörrhantag och haspar och hakar i mässing. Fråga din Kronfönster säljare.

kulturfönster profilritning

Modell: Superenergi Plus med 15 års glasgaranti.
Kassettdjup: 36 mm
Konstruktion: (lågemmission-argon-standard-argon-lågemmission)
Kassettfyllnad: Argon
U-värde glas: 0,7
U-värde hela konstruktionen: 0,99

Spröjsade fönster på träfönster. Kronfönster erbjuder alla typer av spröjs, mellanliggande spröjs, äkta spröjs, glasavdelande och utanpliggande. Även poster breda som smala.

fönsterhasp

Hos Kronfönster vill ta fram det som vi anser gått förlorat i och med massproduktionen av träfönster. Ett fantastiskt material som trä vill vi göra vackra fönster av. Vi vill få mer mänsklig kontakt med materialet och tillverka träfönster av riktigt hög kvalitet.

Självklart har vi moderna CNC-maskiner vid tillverkningen, men vi har också stor del av mänskligt hantverk inbyggt i produktionen. För att göra ett bra fönster anser vi att det krävs riktiga fönstersnickare.

Det är mycket billigare att använda massivträ när man tillverkar fönster, men virket slår sig och tätheten i fönstret blir sämre med tiden. Sen kommer kvistar och knaggar att lysa igenom efter ett tag. Detta slipper du hos Kronfönster. Vi har helt valt bort massivt trä ur vår fönsterproduktion – det är bannlyst! Istället använder vi fingerskarvad furu.  Vi sågar bort alla kvistar, knaggar och dåligt material i virket, sedan skarvas och skiktlimmas träet till hela längder. Vi uppnår 3 stora fördelar med detta:

 • Du slipper knaggarna som gulnar och lyser igenom efter några år.
 • Du får en otrolig vridstyvhet i dina nya fönster.
 • Det förhindrar röta, varför vi kan ge dig marknadens bästa garanti, 30 år.

Visst, det är dyrare att tillverka av fingerskarvat trä som vi gör, men vi sätter kvalitén först. Vi vill att dina nya fönster ska hålla och vara fina länge! Eftersom vi tillverkar och säljer allt själva kan vi ändå hålla bra pris med högsta kvalitet.

Detta är såklart inget som syns utanpå, det viktigaste för Titan är utseendet, men du ska veta att kvalitén finns där, under ytan på dina nya kulturfönster.

Fönstren är en mycket viktig del av utseendet på ditt hus och de är också avgörande för trivseln i ditt hem. Ljusinsläppet från fönstren har stor betydelse för boendemiljön. Oavsett om det handlar om att köpa fönster till ett nybygge eller om det handlar om att ersätta utslitna fönster så gäller det att tänka till. Vilka fönster du väljer påverkar utseende, ekonomi och funktion. Inköpspriset för olika fönster kan variera kraftigt. Fönstren påverkar också uppvärmningskostnaderna eftersom de släpper ut värme på vintern. Det är också värt att fundera igenom hur du vill öppna dina fönster, olika modeller öppnas på olika sätt och det gäller att hitta den mest praktiska lösningen. Fönstermodeller finns i massor av olika stilar. Vilken modell du väljer beror på smak och tycke men också hur huset ser ut och hur gammalt det är. Ofta är det billigare att köpa nya fönster än att renovera de befintliga. Fönster påverkas av väder och vind, inte minst i det Svenska klimatet och om fönstren ska hålla länge så gäller det att ta hand om dem. Olika material kräver helt olika typer av underhåll. Träfönster kräver till exempel ett ytskikt som kan skydda fönstret mot fukt, vanligast är att man använder sig av någon form av fönsterfärg. De flesta väljer att köpa alla sina fönster ur samma serie, vilket ger ett enhetligt och snyggt intryck. Installationen av nya fönster ska ske på ett fackmannamässigt sätt. Många moderna fönster är mycket enkla att installera vilket gör att de flesta som är händiga kan klara av det. Det gäller bara att ha de rätta verktygen och att vara mycket noggrann. Fönstren får inte installeras på ett felaktigt sätt för då kan det förkorta fönstrens livslängd. Om du känner dig det minsta osäker bör du anlita en specialist inom installation av fönster. Kontakta Kronfönster, vi kan även erbjuda montering om du vill.

Specifikt om kulturfönster
Kulturfönster är vackra, gammaldags fönster som passar utmärkt till trähus. Om du är ute efter en genuin och klassisk stil på ditt hus så kan kulturfönster vara ett bra alternativ. Till kulturfönster hör ofta spröjs. Bredden och djupet på spröjsen är avgörande för hur vackra fönstren blir. Cirka 26 millimeter brukar vara en bra bredd på spröjs, men det finna även andra alternativ. Djupet ska gärna vara stort, annars ger spröjsen ett intetsägande intryck. En annan viktig egenskap hos kulturfönster är att de har en vacker profilering, inte bara på spröjsar utan också på bågar, poster
och karmar. Detaljerna är mycket viktiga när det gäller kulturfönster. Det är viktigt att karmdjupet är väl tilltaget, men samtidigt får inte fönsterbågarna vara allt för kraftiga. På Kronfönster Titan har vi tunna fönsterbågar för att ge dig maximal glasyta. Vi erbjuder med Titan äkta träspröjs, både på insidan och utsidan, så kallat glasavdelande. En annan viktig sak med kulturfönster är att proportionerna mellan höjd och bredd är rätt samt att glasrutans storlek är korrekt, för att fönstret ska få ett gammaldags och vackert utseende. Kolla upp u-värdet på fönstren innan du beställer. Ju lägre u-värde desto bättre isoleringsförmåga. Värdet gäller för hela fönstret, det vill säga för glas, karm och båge. Att välja rätt fönster är inte enkelt men för dig som är ute efter ett klassiskt och gammaldags fönster är kulturfönster verkligen något att överväga. Faktum är att fönstren har stor betydelse för intrycket av hela huset och vill du skapa den genuina känslan av ett gammaldags hus så kan du inte slarva med fönstren. Många ägnar mycket tid åt att fördjupa sig kring fönstrens funktionalitet men det gäller att inte glömma att fönstrens utseende också har en avgörande betydelse. Så var noggrann när du väljer fönster och kom ihåg att de ska passa ihop med utseendet på dit hus i övrigt. Med Kronfönster Titan behöver du aldrig välja, du får ett fullt modernt vinterisolerat fönster, med det äldre tidstypiska utseendet, med vackra äkta träspröjs på utsida och insida. Valmöjligheterna är i princip obegränsade vad gäller storlek, färg, form och utseende. Ingen vet bättre än du vad som passar till ditt hus. Hos Kronfönster är det du som är designer och bestämmer själv exakt hur vi ska tillverka dina nya fönster så de passar ditt hus. Kontakta gärna din Kronfönstersäljare för råd.

färger olika färger fönster
Färgval

Nu kan du få Kronan träfönster i alla NCS färger och RAL färger på både utsida och insida. Väljer du aluminiumbeklädda träfönster kan du få insidan i alla NCS och RAL färger och utsidan i alla RAL färger

energiglas superenergi plus
Nyhet! Nya lågemissionsglaset Superenergi Plus

Kronfönster har tagit fram ett nytt energiglas som ger 10% extra isolering och som ser till att argongasen i glaset stannar 10 år längre än på en normal glaskassett. Vi ger dig marknadens bästa garanti på dina nya Energifönster, 10 års garanti mot kondens mellan glasen. Introduktionserbjudande, just nu kan du uppgradera till marknadens bästa energiglas utan extra kostnad om du beställer minst 3 fönster.