Vilken stil har kulturfönster?

Du kanske har hört ordet ”kulturfönster” förut, men vad betyder det egentligen? Enkelt uttryckt skulle man kunna säga att ett kulturfönster är ett fönster i en klassisk, äldre stil, oftast med spröjs och lite tunnare profiler än många moderna fönster. Att fönstrets profil är så tunn innebär att betydligt mer ljus släpps in och du får känslan av en salong eller en glasveranda som det såg ut i pampiga hus kring förra sekelskiftet. Kulturfönster ger alltså den klassiska, sirliga känslan som passar så väl i äldre hus som i nyproducerade hus i klassisk, äldre stil. Om dina tankar går till punschverandor, matsalar med ljusa matsalsmöbler, Carl Larsson och syrenhäckar så är du helt rätt ute. Kulturfönster ger ett särskilt ljus med sina tunna profiler och dess spröjs, och ljuset är som alla nog vet något av det som påverkar stämningen i ett hem allra mest. Att ha ”rätt” fönster är helt enkelt en fråga om ljusinsläpp. Det är också en fråga om energi, då fönstren är mycket viktigare för husets energiegenskaper än vad många kanske tror. Det är dessutom fönstren som är det du ser när du tittar på huset utifrån, så det är viktigt att fönstren passar på huset de sitter i.

Välja rätt fönster till ditt hus

Fönstren är ofta det första man lägger märke till när man ser ett hus för första gången, och fönstren är också det som skapar mycket av husets karaktär både inomhus och utomhus. Valet av fönster och stil på dessa är alltså betydligt viktigare än man kan tro. Kanske har du ett äldre hus som behöver renoveras eller vill skapa en klassisk känsla i ett nybyggt hus? Då är kulturfönster i äldre stil det perfekta valet. I äldre hus kan de gamla fönstren ofta vara mindre effektiva än nya fönster vad gäller exempelvis isolering eller så har de gamla fönsterbågarna helt enkelt skadats av väder och vind och börjat ruttna. Eftersom fönstren är viktiga för både isolering, ventilation och för att reglera fukt i huset så är det viktigt att fönstren har hög prestanda. Om fönstren inte längre håller måttet är det dags att helt renovera dem eller helt enkelt byta ut dem. Då kan det en god idé att byta ut dessa mot nya fönster. Om du väljer kulturfönster eller fönster i äldre stil så kan du trots en renovering behålla den gamla charmen, men åtnjuta alla de fördelar som finns med moderna fönster i energieffektiva material. Du kan välja att sätta in nya kopior på originalfönstren och då också återställa huset till sin forna glans om det har renoverats under senare år med mer moderna fönster. Att välja kulturfönster vid en renovering är helt enkelt ett sätt att visa respekt för husets egen själ och låta det leva upp på nytt i samma stil som när det byggdes.

Äldre stil i nytt hus

Det har på senare år också blivit allt populärare att bygga hus som andas äldre charm trots att de faktiskt är nyproducerade. Idag lockar ofta tanken på ett hus som smälter in bland de äldre husen i området eller ett hus som fungerar som en hyllning till äldre tiders byggnadskonst med allt vad det innebär. Ett nybyggt hus kan ha många fördelar vad gäller energieffektivitet och ekonomi, men det betyder inte att huset måste vara en minimalistisk fyrkant av betong och glas. Många väljer att i stället inspireras av äldre tiders arkitektur och skapa sin egen moderna sekelskiftesdröm, men utan allt trassel med dragiga golv och ålderdomliga uppvärmningssystem. Då kan också valet av fönster vara avgörande för att få till den rätta känslan. Välj kulturfönster med spröjs och tunna profiler för att maximera både ljusinsläpp och atmosfär.

Glöm inte beslagen!

När du väljer kulturfönster för att få till den där äkta, gammaldags känslan så ska du inte glömma fönsterbeslagen. Även de små detaljerna kan göra oerhört mycket för det samlade intrycket och kan förändra känslan totalt. Om även fönsterhaspar och stormhakar är i samma, klassiska stil som resten av fönstret så blir det verkligen pricken över i när det kommer till att skapa den rätta atmosfären. Fönsterbeslag i moderna material men med en tidlös design kommer att lyfta utseendet på dina fönster och göra stilen enhetlig.

 

Läs mer om våra kulturfönster   Beräkna pris på kulturfönster

Kategorier

Nyheter Fönster Dörrar Skjutdörrar Vikdörrar Inspiration
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this