Pojke i fönster SäkerhetFönster som försvårar för tjuven

Man brukar säga att tillfället gör tjuven. När det gäller bostadsinbrott så är det dessvärre en sanning i allra högsta grad. När mörkret nu sänker sig över Sverige så förvandlas en älskad uteplats snabbt till ett perfekt tillhåll där oönskade gäster kan härja fritt. Den insynsskyddade altanen som på sommaren badar i grönska blir på vintern en oas för tjuven att utnyttja i skydd av mörkret. För precis lika mycket som vi gillar att vara ifred från grannar som stör så uppskattar tjuven att kunna arbeta utan att synas. 

Det går idag att med ganska enkla medel säkra upp fönster och dörrar på ett bra sätt utan att det behöver kosta en förmögenhet. Det finns moderna lås på marknaden som gör det svårare för inbrottstjuven och som kan vara helt avgörande för om vi råkar ut för en påhälsning eller inte. Dessutom går det att göra en massa andra saker som försvårar för tjuven. En bra början är att se till att ha en väl fungerande utomhusbelysning. Kanske är det dags att installera lampor som släcks och tänds av rörelse? Det kan ha en avskräckande effekt. 

Många är väldigt duktiga på att berätta för grannar när de åker på semester och kanske ber dem att ställa ut soptunnan och tömma brevlådan. Det kan vara bra att ha en timer på inomhusbelysningen och att lämna kvar en bil på uppfarten. Att ha en god dialog med grannar och vänner och turas om att ha koll varandras hus gör det definitivt svårare för främmande personer att röra sig obemärkt i området. Men tvärtemot vad man kanske kan tro så sker de flesta inbrott mitt på dagen, när vi minst anar det. För en inbrottstjuv går det på ett kick att bryta sig in via ett fönster eller obevakad altandörr. Så när vi åker till jobbet, gymmet eller affären och är borta en kort stund så kan det räcka för en professionell inbrottstjuv att ta sig in i bostaden.

Låsbara fönster 

Kanske tänker du att det är ändå bara för tjuven att slå sönder en ruta så det spelar ingen roll att skaffa låsbara fönster. Men ingenting kunde vara mer fel. Tjuvar gillar nämligen inte alls att behöva slå sönder fönsterrutor för att bryta sig in. Ljudet av rutor som krossas kan höras på långt håll och dra till sig nyfikna grannar. Det är också lätt att skada sig av glassplittret. Nej, istället letar tjuven i de allra flesta fall efter en springa mellan fönsterkarm och vägg som är tillräckligt stor för att pressa in en kofot. En liten smal springa kan räcka för tjuven att ta sig in i bostaden på bara ett par sekunder. Äldre dörrar är ofta svaga och skeva så det kan vara en god investering att byta ut en gammal dörr mot en modern som är mer solid. 

Inbrottssäkra bostaden

Fönsterlås ökar säkerheten på två sätt. Dels är det svårare att öppna fönstret men det är även besvärligt att häkta av ett låst fönster. När man sätter lås på fönster och dörrar så begränsar man de alternativa vägarna att ta sig ut ur bostaden. En del moderna låscylindrar kan stängas med elektronik så att man inte ens behöver en nyckel. För att på bästa sätt säkra din bostad så bör du se till att ha lås och spärrar på samtliga fönster som kan nås från marknivån. Extra viktigt är det att säkra upp fönster och dörrar som vetter ut mot baksidans uteplats där tjuven ofta kan arbeta helt ostört. Börja med att byta ut alla dörrhandtag mot låsbara handtag. Bäst är det om låset har ett stängningsbeslag, en så kallad spanjolett, med låsregel och låsbart handtag. Glöm inte bort att förse även källarfönster med haspar. Säkerhetsglas i fönster och dörrar innebär att glaset skyddas av en plastfilm som gör att det inte splittras och faller till marken utan istället blir hängande som en seg massa vilket gör det komplicerat att ta sig in den vägen. Kanske kan säkerhetsglas i altandörr och husets mest undanskymda fönster vara ett alternativ om du vill öka skyddet kring bostaden.

Val av fönsterlås

Det finns bra och dålig kvalitet på fönsterlås. Var noga med att kontrollera att det fönsterlås som du väljer att installera är godkänt av försäkringsbolagen. Är låset godkänt av Svenska Stöldskyddsföreningen så vet du att det är av bra kvalitet och accepterat av försäkringsbolagen. 

En bra idé är att göra en årlig översyn över säkerheten runt bostaden. Byt ut trasiga utomhuslampor och se till att haspar och lås fungerar som de ska. Att göra det svårt och tidskrävande för tjuven att ta sig in i bostaden har en avskräckande effekt och du kan istället njuta av ett säkert hem både sommaren och under de mörka vintermånaderna.  

 

Läs mer om våra fönster   Beräkna pris på fönster & dörrar

Kategorier

Nyheter Fönster Dörrar Skjutdörrar Vikdörrar Inspiration
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this